Bærekraftsguide for reiser til Brasil – tips til miljøvennlig reising.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Brasil?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Brasil er et stort og mangfoldig land med mange forskjellige kulturer og tradisjoner. Her er noen oppførselsnormer og kulturkikker du kan være oppmerksom på når du reiser på våre turer, bl.a. turen til Rio de Janeiro

 • Brasiliansk kultur er veldig imøtekommende og vennlig, og det er vanlig å hilse på hverandre med kyss på kinnet eller en klem. Det er også vanlig å ta seg god tid til å prate og bli kjent med hverandre.
 • Kleskode i Brasil er ganske avslappet og uformell, men det er fortsatt noen steder hvor det forventes at man kler seg pent og formelt. Unngå å kle deg i dyre klær og ha på deg dyre smykker. Brasil, og særlig storbyer som Rio de Janeiro er dessverre kjent for tyveri.
 • Rio de Janeiro er også kjent for sin strandkultur, som er en viktig del av den brasilianske livsstilen. I Rio de Janeiro kan man finner vi de mest berømte strendene som Copacabana og Ipanema.
 • Rio er også kjent for sitt natteliv. Mange barer og klubber holder åpent til langt på ut natta. Det er vanlig å kle seg pent når man går ut på byen, men man bør likevel unngå å ha på dyre smykker og ta med seg verdisaker.
 • I Rio de Janeiro finner vi også favelaer - uformelle bosetninger som oppstod på grunn av mangelen på rimelig bolig i byen. Favelaer ble ofte bygget på upopulære og ubebygde områder som bratte skråninger. Favelaene har ofte dårlige levekår og mangel på grunnleggende infrastruktur som vann og elektrisitet.
  Favelaer har imidlertid blitt en slag turistattraksjon. Det anbefales å besøke favelaene med en erfaren guide som kjenner området og kan gi deg informasjon om kulturen og historien til stedet. Det er også viktig å kle seg på en passende måte, ikke ha på seg dyre klær og smykker ,og ikke ta med verdifulle eiendeler. Det er viktig å følge guidens anbefalinger, respektere beboernes privatliv og ikke ta bilder uten tillatelse.
 • Ved besøk på andre attraksjoner som Sukkertoppen eller Corcovado anbefales det også å være oppmerksom på sikkerheten og følge retningslinjer som gis av guiden. Det er viktig å unngå områder som kan være farlige eller risikable. Det er alltid lurt å være oppmerksom på lommetyver og å holde verdisaker tett inntil kroppen.
 • Må jeg gi tips i Brasil? I Brasil er det vanlig å gi tips på restauranter, barer, og i taxier. Det er ikke obligatorisk, men det anses som høflig å gi et tips på rundt 10% av det totale beløpet. Noen steder kan en serviceavgift allerede være inkludert i regningen, så det kan være lurt å sjekke før du legger til tips. Det er også vanlig å gi et tips til portieren på hoteller og til frisøren. I Brasil kan det også være vanlig å gi tips til gateartister og musikere hvis du har likt forestillingen deres.

 

Brasil. Tradisjonell rett feijoada. Foto
Brasil. Tradisjonell rett feijoada. Foto: Gilmar Koizumi, Pixabay

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mattradisjoner i Brasil

Måltider i Brasil

I Brasil er lunsj det største måltidet på dagen, og det inntas ofte mellom kl. 12.00 og 14.00. Middagen serveres vanligvis senere på kvelden, mellom kl. 19.00 og 22.00. Frokost er vanligvis lettere enn lunsj og middag, og består ofte av brød, smør, ost, syltetøy, kaffe og juice.

Restaurantenes åpningstider.

Noen restauranter kan ha en pause mellom lunsj og middag, spesielt hvis de serverer en omfattende lunsjmeny, mens andre kan være åpne hele dagen uten pauser.

Siesta, en tradisjonell middagslur som praktiseres i mange land med varme klima, er ikke vanlig i Brasil eller Rio de Janeiro. Det er imidlertid vanlig å ha en siesta eller en pause i arbeidsdagen i noen deler av landet, spesielt i mindre byer og landsbyer.

Unngå å spise på markeder og på gaten. Når du spiser i Brasil, er det viktig å være oppmerksom på hygienen på stedet du spiser. Unngå å spise på mindre lokale restauranter, markeder eller gatekjøkken.
Det er også lurt å være forsiktig med mat og drikke som er kjent for å forårsake mageproblemer, som fersk salat, rå sjømat og ukokt vann.


Tips til deg som reiser til Brasil på egenhånd:

Den brasilianske matkulturen er påvirket av ulike matkulturer, bl.a. portugisisk, afrikansk og matkulturen til innfødte stammer. Typiske måltider inkluderer ris og bønner (arroz e feijão), stekt eller grillet kjøtt, fisk og sjømat, cassava (en rotgrønnsak), salater og frukt.

Her er eksempler på det du bør prøve når du er på reise i Rio de Janeiro:

 1. Feijoada: Denne retten er ofte regnet som Brasils nasjonalrett, og er en gryterett laget av sorte bønner, kjøtt og choriso som serveres med ris, grønkål og appelsinskiver.
 2. Coxinha: Dette er en populær snacksrett som består av en deig laget av hønsekjøtt, som deretter friteres.
 3. Pão de queijo: Dette er en annen populær snacksrett, som er laget av ost og yuccamel.
 4. Churrasco: Dette er en brasiliansk variant av grillmat, og består av ulike typer kjøtt som er stekt på grillen.
 5. Açaí: Dette er en veldig populær og sunn juice laget av açaíbær.
 6. Caipirinha: Dette er en cocktail som er laget med cachaca (sukkerrørbrennevin), sukker og lime.
 7. Kaffe er en viktig del av brasiliansk kultur og landet er en av verdens største kaffeeksportører. Brasil er kjent for å produsere mild og rund kaffe, som er populær over hele verden. I Rio de Janeiro kan man finne mange kafeer som serverer brasiliansk kaffe, både som espresso og i mer tradisjonelle bryggemetoder som pour-over og french press. Det er også vanlig å drikke kaffe til frokost og etter måltider.

 

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Brasil

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Peru. Ta gjerne en tur innom lokale håndverksmarkeder og små butikker! Det er en mengde av ulike, håndlagde varer i Peru.

Når det gjelder bærekraftig handel i Brasil, spesielt på våre reisemål - Rio de Janeiro og Iguazu, bør man se etter produkter som er laget av lokale håndverkere og som bruker bærekraftige materialer og teknikker. Dette kan inkludere kunst og håndverk, keramikk, tekstiler, smykker og andre lignende produkter.

Man bør også være oppmerksom på at noen produkter kan være laget av truede eller beskyttede arter, tropisk tømmer eller andre materialer som truer regnskogen.

Hva er det kjekt å kjøpe i Brasil?

 • Det er mange lokale produsenter av klær og sko i Brasil. I Rio de Janeiro, for eksempel, kan man finne butikker som selger håndlagde sandaler av merket "Havaianas", som er en av Brasils mest kjente eksportvarer når det gjelder sko. Det finnes også lokale produsenter av klær, spesielt badetøy, som er laget av bærekraftige materialer og som støtter lokale samfunn og økonomier.
 • I Iguazu kan man finne håndverkere som selger tradisjonelle klær laget av lokale materialer, bomull og ull. Det er alltid lurt å støtte lokale produsenter når man er på reise, da det bidrar til å opprettholde lokale økonomier og kulturer.

 

Det er flere brasilianske merker som fokuserer på miljøvennlighet og bærekraft i produksjonen av klær og sko. Noen eksempler på slike merker er:

 • Osklen som arbeider med å utvikle produkter og produksjonsmetoder som er miljøvennlige og respektfulle for arbeiderne. Osklen bruker blant annet økologiske og resirkulerte materialer i produksjonen.
 • Insecta Shoes produserer sko laget av resirkulerte materialer, inkludert brukte plastflasker og gjenbrukte tekstiler. Insecta Shoes fokuserer også på etisk produksjon og arbeidsforholdene til arbeiderne.
 • Pano Social produserer klær laget av økologisk bomull og arbeider med lokale samfunn for å skape arbeidsplasser og styrke lokaløkonomien.
 • Roupala produserer klær laget av bærekraftige og økologiske materialer, og fokuserer også på å gi tilbake til samfunnet gjennom donasjoner.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Arkeologiske gjenstander og kulturskatter kan ofte kjøpes på lokale håndverksmarkeder. Det er ulovlig å ta slike ting med seg med seg ut av landet.
 • Det er forbudt å ta med seg fra Brasil planter og frø, utstoppede, tørkede dyr eller deler av dyr brukt til å produsere ulike gjenstander.
 • Det er ulovlig å kjøpe og ta med seg falske varer som kopier av kjente merkevarer.
 • Det er også begrensninger på hvor mye alkohol og tobakk man kan ta med seg ut av landet.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Rio de Janeiro er en by som har en rik kulturarv og historie. Byen har vært en viktig by i Brasil siden kolonitiden og har gjennom årene hatt stor innvandring fra Europa og Afrika. Dette har ført til en unik blanding av kulturer og en mangfoldig kulturarv.

Noen av de mest kjente kulturattraksjonene i Rio er Kristusstatuen på Corcovado-fjellet, Sambadromen, Maracanã-stadionet og det historiske sentrum av byen. Rio er også kjent for sin musikk, spesielt samba og bossa nova, og har en livlig kunstscene med mange gallerier og museer.

Carnival i Rio en av de mest kjente i verden. Carnival finner sted før fasten, vanligvis i februar eller mars, og inkluderer parader, kostymer, musikk og dans.

Ved å besøke turistattraksjoner på en respektfull måte, støtter du også arbeidet med vedlikehold av attraksjonene og bidrar til å bevare kulturarven.

På vår reise til Iguazu-fallene  bør man ta hensyn til den levende Guarani-kulturen. Det er viktig å respektere og lære om Guarani-indianernes kultur og tradisjoner.

Det er også viktig å ta vare på de økologiske og naturlige ressursene i området, som er en del av kulturarven. Turister bør følge de besøksreglene som er etablert for Iguazu nasjonalpark, for eksempel å unngå å etterlate søppel eller forstyrre dyrelivet, og ved å støtte lokale organisasjoner som arbeider for å bevare naturressursene.

På turen til Iguazu-fallene kan du også besøke ruiner av Jesuittenes misjonsstasjoner som står på UNESCO-listen.

 

Brasil. Rio de Janeiro. Karneval. Foto
Brasil. Rio de Janeiro. Karneval (i overgang februar-mars) Foto: Pixabay

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Naturarven 

 • Regnskogen i Brasil er en av verdens største og mest mangfoldige økosystemer, og spiller en viktig rolle i å regulere klimaet og opprettholde det globale biologiske mangfoldet. Dessverre har regnskogen vært utsatt for store ødeleggelser på grunn av aktiviteter som avskoging, gruvedrift og jordbruk. Vi kan bidra med bevaring av regnskogen ved å støtte ulike miljøprosjekter.
 • Iguazu nasjonalpark er en viktig del av naturarven i regionen, og den er kjent for sine spektakulære fossefall og rike biologiske mangfold. For å bevare denne unike naturen, er det viktig at turister respekterer parkens regler og tar hensyn til miljøet. Noen av tipsene for å bevare naturarven i Iguazu inkluderer:
  • Følg merkede stier og hold deg på stiene for å unngå skade på vegetasjonen.
  • Ikke forstyrre eller mate dyrene i parken. Selv om de kan virke søte og ufarlige, kan det å gi dem mat forandre deres naturlige atferd og forårsake skader på økosystemet.
  • Unngå å plukke blomster, frukt eller andre planter i parken. De kan være viktige næringskilder for dyr i området.
  • Ikke kast søppel i parken.
 • Rio de Janeiro har en unik naturarv, bl.a. den berømte Copacabana-stranden, Corcovado-fjellet og Tijuca-skogen. Det er viktig å beskytte og bevare disse naturområdene for å opprettholde den biologiske mangfoldigheten og sikre en bærekraftig utvikling av området.
  Myndighetene i Rio de Janeiro har implementert en rekke tiltak for å beskytte naturarven, inkludert vern av skogområder og nasjonalparker, samt kampanjer for å oppmuntre lokalbefolkningen og turister til å ta vare på naturen og unngå forsøpling.
  Som turist kan du bidra til bevaring av naturarven ved å følge lokale retningslinjer og unngå å kaste søppel i naturen. Det er også viktig å respektere dyrelivet og unngå å forstyrre økosystemene.

Vannressurser i Brasil

Brasil har store vannressurser, men det er også store utfordringer knyttet til vannforbruk og vannkvalitet i landet. I Rio de Janeiro er det, for eksempel, store problemer med vannforurensning og manglende tilgang til rent vann for enkelte befolkningsgrupper. Turister bør derfor være bevisste på vannforbruket sitt og prøve å begrense det så mye som mulig.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.


Strøm i Brasil

Brasil er en av de største produsentene av fornybar energi i verden, med en betydelig andel av strømproduksjonen som kommer fra fornybare kilder som vannkraft, vindkraft og biomasse. Brasil har også en av verdens største biodieselproduksjoner, som er produsert hovedsakelig fra soyabønner og solsikkefrø. Det er også betydelige muligheter for solenergi i Brasil, spesielt i områder med høy solinnstråling.

Selv om Brasil har betydelige fornybare energiressurser, er landet også avhengig av fossile brensler, spesielt olje og gass. Energisektoren i Brasil står også overfor utfordringer knyttet til energitilgang og pålitelighet, spesielt i avsidesliggende områder.

Når det gjelder strømforbruket i Rio, er byen avhengig av en blanding av energikilder, inkludert vannkraft, varmekraft og vindkraft. Byen har også implementert tiltak for å øke bruken av solenergi og andre fornybare kilder, for eksempel ved å installere solpaneler på offentlige bygninger. Det er også et fokus på energisparing og effektivisering i offentlige og private sektorer for å redusere strømforbruket.

Strømnettet i Brasil er generelt stabilt, selv om det kan oppleves noe ustabilt i enkelte områder, spesielt i mindre og avsidesliggende områder. I byene Rio de Janeiro og Foz do Iguaçu (nærmeste by til Iguazu nasjonalpark) er strømnettet generelt stabilt og pålitelig, med regelmessig vedlikehold og oppgraderinger. Men det kan være sporadiske strømbrudd og utkoblinger i enkelte områder, spesielt under ekstreme værforhold eller ved høyt strømforbruk. Det anbefales å ha en nødstrømkilde tilgjengelig hvis man er avhengig av strøm til for eksempel medisinsk utstyr.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering

Søppelsortering og avfallshåndtering er en stor utfordring i Brasil, spesielt i storbyer som Rio de Janeiro. Mange områder i Brasil har dårlig infrastruktur for avfallshåndtering, og det er vanlig å se søppel som kastes langs veier og strender. Imidlertid har det vært økt fokus på å forbedre søppelhåndteringen i landet de siste årene, og det har blitt gjort noen fremskritt.

I Rio de Janeiro har myndighetene iverksatt en rekke tiltak for å forbedre søppelhåndteringen, inkludert økt satsing på resirkulering og mer effektiv innsamling av avfall. Det finnes også en rekke prosjekter og organisasjoner som arbeider med å forbedre søppelhåndteringen i favelaer og andre mindre utviklede områder.

I Iguazu nasjonalpark er det strenge retningslinjer for avfallshåndtering og besøkende oppfordres til å respektere parkens regler og kaste avfallet på de angitte stedene. Det er også en rekke prosjekter og initiativer som arbeider med å bevare og beskytte parkens økosystem og miljøet generelt.

Som turist kan du også bidra til å redusere avfallsmengden ved å unngå å kjøpe engangsprodukter, ta med deg gjenbrukbare bæreposer og vannflasker, og sortere avfallet ditt der det er mulig.