Opplev den unike natur- og kulturarven på en bærekraftig reise til Peru – en guide.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Peru?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Peru er et land med lang historie og gamle tradisjoner. En del av urbefolkning kler seg fortsatt tradisjonelt og beholder sine gamle tro og tradisjoner. Respekt for lokal kultur og riktig oppførsel kan bidra til å skape en mer positiv opplevelse for deg og de menneskene du møter på reisen til Peru.

 • Lær gjerne noen grunnleggende fraser på spansk. Det er veldig få som snakker engelsk i Peru. Det er vanlig å si "buenos días" (god morgen) og "buenas tardes" (god ettermiddag) når du møter noen, spesielt eldre mennesker. Det er også vanlig å hilse med et håndtrykk.
 • Det vanlig å hilse på folk med et kyss på kinnet, selv om man møtes for første gang. Det er også vanlig å vise respekt for eldre og å være høflig.
 • Kleskode. For turister er det vanlig å kle seg avslappet og komfortabelt, spesielt hvis du planlegger å delta i utendørsaktiviteter som fotturer eller besøke arkeologiske steder. Unngå å kle deg for utfordrende eller provoserende, spesielt når du besøker kirker. I større byer som Lima eller Cusco er det vanlig å kle seg litt mer formelt hvis du går ut på restauranter eller barer på kvelden. Menn kan bruke skjorte og bukser, mens kvinner kan bruke en kjole eller bukser og en fin bluse.
 • Ikke ta bilder av lokale innbyggere uten å spørre! Dette oppfattes som stor fornærmelse og kan føre til et voldelig sammenstøtt. Hvis du spør om å ta bilde av noen, må du forvente om å betale for det.
 • Religion spiller en viktig rolle i Peru og er en integrert del av landets kultur og samfunn. Den mest utbredte religionen er katolisismen, som ble introdusert av spanjolene under erobringen på 1500-tallet.
  Samtidig blander mange peruanere elementer fra den katolske troen med elementer fra tradisjonell andinsk religion. Dette kan inkludere bl.a. tilbedelse av Pachamama (jordgudinnen) og bruk av hallusinogene planter i religiøse ritualer. Det er viktig å vise respekt for religiøse steder og tradisjoner.
 • Må jeg gi tips i Peru? Det anbefales å gi tips 10-15% av regningen, men det kan variere avhengig av nivået på tjenesten. Noen restauranter kan også legge til en serviceavgift på regningen, så det kan være lurt å sjekke før du gir tips. Det er også vanlig å gi tips til hotell- og taxisjåfører, portører og andre som gir deg service under oppholdet.

 

Peru. Pisco-smaking. Foto
Peru. Pisco-smaking. Foto: AdobeStock

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Peru

Måltider i Peru

I Peru er frokosten vanligvis enkel, men mettende måltid som består av brød, ost, skinke, egg, juice og kaffe eller te.

Lunsj er det største måltidet på dagen, og serveres vanligvis mellom kl. 12.00 og kl. 15.00. Det er vanlig å spise en tre-retters lunsj med en suppe eller salat som forrett, og en hovedrett med kjøtt eller fisk, ris eller poteter og grønnsaker. Etter hovedretten serveres det ofte en dessert eller frukt.

Middag i Peru serveres vanligvis mellom kl. 19.00 og kl. 22.00, og er vanligvis et lettere måltid enn lunsj. Middagen kan være enkle kjøtt- eller fiskeretter.

Det er også vanlig å spise små måltider eller snacks i løpet av dagen, som for eksempel empanadas (fylte piroger).

Restaurantenes åpningstider.

Det er ikke uvanlig at restauranter i Peru har en pause mellom lunsj og middag, spesielt i mindre byer eller mer landlige områder. I større byer som Lima og Cusco vil imidlertid mange restauranter være åpne hele dagen uten pause.

Siesta er også vanlig i Peru, spesielt i mindre byer og landsbyer. Mange butikker og kontorer stenger midlertidig i noen timer på ettermiddagen for at folk skal kunne hvile eller utføre personlige ærend. Siestaen kan vare fra rundt kl. 13 til kl. 16 eller 17, avhengig av stedet og årstiden. I større byer er imidlertid siestaen mindre vanlig, og mange butikker og restauranter holder åpent hele dagen.

Unngå å spise gatemat. Vi anbefaler ikke å spise på gatematboder og markeder. Pass på å velge en restaurant med god hygiene.


Tips til deg som reiser til Peru på egenhånd:

Peru har en svært rik og variert gastronomi og peruansk kjøkken blir stadig mer anerkjent og populær internasjonalt, og blir beskrevet som en av de mest innovative matkulturene i verden.

Peruansk kjøkken er også kjent for bruk av lokale ingredienser som quinoa, kiwicha (amaranth), lucuma (en frukt), maíz morado (blå mais) og maca (en rotgrønnsak). Det er også et bredt utvalg av frukt og grønnsaker som brukes i rettene.

Når du er i Peru, bør du smake på:

 • Ceviche: en rett laget av rå fisk marinert i sitrusjuice, løk og koriander.
 • Lomo saltado: en rett med stekte biffstrimler, løk, tomat og paprika, servert med ris og pommes frites.
 • Ají de gallina: en kyllingrett med chili, nøtter, brød og ost.
 • Chicharrón: stekt svinekjøtt servert med mais, søtpoteter og chili.
 • Empanadas: små, stekte eller bakte paier fylt med kjøtt, kylling, ost eller grønnsaker.

Informasjon om typiske matretter i ulike regioner finner du i turprogrammene.

Av drikke, bør du smake på:

 • Pisco Sour - en cocktail laget med Pisco (en lokal druebrennevin), limejuice, sukker og eggehvite.
  Besøk byen Pisco og smak på pisco sour på turen til Nazca, Pisco og Ballestas.
 • Chicha Morada - en alkoholfri drikk laget av blå mais, ananas, kanel og sukker.
 • Mate de Coca - en te laget av kokablader, som kan hjelpe med å lindre høydesyke.
 • Cusqueña - en lokal øl, som finnes i flere varianter og er populær blant både turister og lokalbefolkningen.
 • Kaffe. Peru produserer noen av de beste økologiske kaffebønnene i verden, og det kan være verdt å prøve og kjøpe noen poser som suvenir.
 • Sjokolade og snacks. Peru er kjent for sine gode sjokolade og eksotiske snacks som chifles (tynn skiver av stekte grønne bananer) og cancha (ristede maiskorn).

 

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Peru

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Peru. Ta gjerne en tur innom lokale håndverksmarkeder og små butikker! Det er en mengde av ulike, håndlagde varer i Peru.

Hva er det kjekt å kjøpe i Peru?

Peru har også mange bærekraftige varer og produsenter som reisende kan støtte ved å kjøpe deres produkter. Her er noen eksempler på hva du kan kjøpe i Peru for å støtte bærekraftig produksjon:

 • Alpakka- og lamaullprodukter. Peru er kjent for å ha noen av de beste alpakka- og lamaullene i verden, og det kan være lurt å investere i et varmt og mykt skjerf, genser eller teppe som et minne om turen. Kvalitetsprodukter er som regel nokså dyre.
 • Chullo - er en typisk lue fra Andesfjellene, laget av alpakka- eller lamaull. Disse lueene er ikke bare praktiske og varme, men også en del av den lokale kulturen og tradisjonen.
 • Keramikk og håndverk. Keramikk er en annen viktig kunstform i Peru, med ulike regionale stiler og teknikker. Det kan være verdt å se etter håndlagde keramikkprodukter, som tallerkener, krus eller skulpturer.
 • Håndvevde tekstiler og smykker. Peru har også en lang tradisjon på håndvevde tepper og tekstiler og vakre, håndlagde smykker.
 • Sølvsmykker Peru har en lang tradisjon med å lage sølvsmykker av høy kvalitet. Støtt gjerne lokale gullsmed og kjøp autentiske håndlagde smykker. Husk også at hvis du kjøper for dyre sølv- og gullsmykker, kan dette utløse tollavgifter når du kommer hjem.

Når du kjøper varer i Peru, er det viktig å være oppmerksom på at du kjøper bærekraftige produkter laget med etiske produksjonsmetoder. Dette kan dog være utfordrende å finne ut av.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Arkeologiske gjenstander og kulturskatter kan ofte kjøpes på lokale håndverksmarkeder. Det er ulovlig å ta slike ting med seg med seg ut av landet.
 • Det er forbudt å ta med seg fra Peru planter og frø, utstoppede, tørkede dyr eller deler av dyr brukt til å produsere ulike gjenstander.
 • Coca-blader. Coca-blader og coca-te som er veldig populær i Peru og ikke har noe narkotisk virkning er dog strengt forbudt å ta ut av landet.
 • Det er ulovlig å kjøpe og ta med seg falske varer som kopier av kjente merkevarer.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

 • Bevaring av Inka-kulturminner er en viktig sak i Peru. Inka-kulturen er en viktig del av landets historie og identitet, og det er viktig å bevare disse kulturminnene for ettertiden. Peru har verdenskjente Inka-kulturminner, bl.a. Machu Picchu. Som turist kan du bidra til å bevare disse kulturminnene ved å respektere skilt og advarsler, ikke skade eller berøre bygningene og ved å følge de anvisningene som gis av guider. Se vår tur til Cusco og Machu Picchu og tur til Cusco, Inkaenes hellige dal og Machu Picchu for mer informasjon om de mest kjente inka-kulturminner.
 • Kulturarven i Peru inkluderer også pre-colombianske kulturminner, som Nazca-linjene (se flytur over Nazca-lunjene for mer informasjon) og vakker koloniarkitektur oppført på verdensarvlisten, som du finner både i Lima (se turen til Lima) og ikke minst i Cusco.
 • Peru er også hjem til et mangfold av urfolksgrupper, og det er viktig å beskytte deres kulturelle arv og rettigheter. Dette inkluderer å respektere deres tradisjoner, språk og levesett, samt å beskytte deres bosetninger og naturressurser.
  Du besøker øyene Uros og Taquile i Titicaca-sjøen på vår tur til Titicaca-sjøen, Uros og Taquile som er fortsatt bebodd av urfolksgrupper. Det er viktig å respekter deres kultur og tradisjoner. Turister bør også være respektfulle når de besøker lokale håndverksmarked og ikke prute på prisen. Det er også viktig å ta med seg all søppel når man forlater øyene, for å beskytte det lokale miljøet.
 • Museumsbesøk. Peru har mange spennende museer, bl.a. Gullmuseet i Lima, katedralmuseer som Coricancha i Cusco og mange flere. Ved å besøke museene bidrar vi også til museumsarbeid og bevaring av kulturarven.
 • Det er mange ruiner og som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på monumentene, og ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.
Peru. Inkaenes hellige dal. Pisac. Foto
Peru. Inkaenes hellige dal. Pisac. Foto: Maria V / Art Travel ©

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Naturarven 

På våre turer besøker du bl.a. Ballestas-øyene er et naturskjønt område som er kjent for sitt rike dyreliv - se turen til "peruanske Galapagos", Nazca og Pisco. Dette er også et viktig område for bevaring av truede arter. Det er finnes flere forskningsprosjekter som har som mål å overvåke og beskytte den biologiske mangfold på Ballestas-øyene og omkringliggende havområder.

Området er erklært som naturreservat og det er innført strenge regler og retningslinjer for besøkende, bl.a. begrensninger på antall besøkende og aktiviteter som tillates. Lokale myndigheter hadde også tatt initiativ til å rydde bort avfallet, og  alle besøkende oppfordres til å ta med seg alt avfall.

Besøkende til Ballestasøyene også er pålagt å følge strenge retningslinjer for å beskytte dyrelivet, bl.a. holde avstand til dyrene og ikke mate dem.

 

Vannressurser i Peru

Peru er et land med store vannressurser, men det er også en utfordring å sikre bærekraftig forvaltning av disse ressursene. En stor del av Perus vann kommer fra Andesfjellene, der det finnes et komplekst nettverk av elver og innsjøer.

Imidlertid kan tørkeperioder føre til vannmangel og vanskeligheter med å sikre vannforsyningen til befolkningen og landbruket. I tillegg har gruvedrift og andre aktiviteter skapt forurensning i noen av Perus vassdrag og innsjøer.

Peru har lover og reguleringer for å beskytte vannressursene, og det er også et økende fokus på bærekraftig forvaltning og bruk av vann i landet. Det er også et økende engasjement fra sivilsamfunn og urfolkssamfunn for å beskytte og forvalte vannressursene på en bærekraftig måte.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.

 

Strøm i Peru

Strømnettet i Peru kan være ustabilt i noen områder, spesielt i fjellområdene. Det kan forekomme strømbrudd, spesielt i mindre byer og landsbyer. Det er derfor lurt å ha med en lommelykt eller et ekstra batteri til mobiltelefonen i tilfelle strømbrudd.

Peru har mange vannkraftverk som utnytter elver i Andesfjellene. Peru har også et stort potensial for utvikling av solenergi og vindkraft, spesielt i kystområdene. I tillegg har landet begynt å utforske geotermisk energi som en annen potensiell kilde til fornybar energi. Perus regjering har også satt seg ambisiøse mål om å øke andelen fornybar energi i landets energimiks.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering

Søppelsortering og resirkulering har blitt en stadig viktigere tema i Peru, særlig i større byer som Lima og Cusco. Der finnes det søppelkasser for ulike typer avfall, bl.a. organisk avfall, plast, papir og metall. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at ikke alle områder har et like godt utviklet søppelsorteringssystem.

I Lima finnes det også resirkuleringsordning, men det er fortsatt mange utfordringer knyttet til innsamling og behandling av avfallet. Myndigheter jobber stadig mer med søppelhåndteringen og tiltak for bevisstgjøring av viktigheten av resirkulering.

Som turist kan du også bidra til å redusere avfallsmengden ved å unngå å kjøpe engangsprodukter, ta med deg gjenbrukbare bæreposer og vannflasker, og sortere avfallet ditt der det er mulig.