Opplev det autentiske Bolivia på en ansvarlig måte. En guide for bærekraftige reiser.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Bolivia?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Bolivia er et av de mest autentiske land som ennå eksiterer. Det er stor andel av urbefolkning som kler seg tradisjonelt og beholder sine eldgamle tradisjoner. Respekt for lokal kultur og riktig oppførsel kan bidra til å skape en mer positiv opplevelse for deg og de menneskene du møter på reisen til Bolivia.

 • Lær gjerne noen grunnleggende fraser på spansk. Det er veldig få som snakker engelsk i Bolivia. Det er vanlig å si "buenos días" (god morgen) og "buenas tardes" (god ettermiddag) når du møter noen, spesielt eldre mennesker. Det er også vanlig å hilse med et håndtrykk.
 • Ikke ta bilder av lokale innbyggere uten å spørre! Dette oppfattes som stor fornærmelse og kan føre til et voldelig sammenstøtt. Hvis du spør om å ta bilde av noen, må du forvente om å betale for det.
 • Eldre mennesker blir verdsatt og respektert i boliviansk kultur, og det er viktig å vise respekt for eldre mennesker du møter.
 • Kleskode. Bolivianere legger stor vekt på å se ryddige og presentable ut. Det er vanlig å kle seg konservativt og anstendig, spesielt når du besøker religiøse steder eller formelle arrangementer.
 • Bolivianere er generelt religiøse, og det er vanlig å se religiøse symboler og skikker i hverdagen. Det er viktig å vise respekt for religiøse steder og tradisjoner.
 • Må jeg gi tips i Bolivia? Selv om tips ikke er obligatorisk i Bolivia, er det er sett på som en god praksis å anerkjenne god service. Det er vanlig å legge igjen litt tips på restauranter i Bolivia, spesielt på steder med bedre service og kvalitet på maten. Fra turister forventes det ca. 10% av den totale regningen som tips. Du kan selvsagt justere beløpet avhengig av servicekvaliteten.

 

Quinoa-suppe. Foto
Quinoa-suppe. Foto: AdobeStock

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Bolivia

Måltider

I Bolivia er det vanlig å spise tre hovedmåltider om dagen: frokost, lunsj og middag. Frokost er vanligvis enkel og består ofte av te eller kaffe, brød med syltetøy eller smør og eventuelt egg eller ost.

Lunsj er det største måltidet på dagen. Den består tradisjonelt av suppe, en hovedrett og dessert. Middagen er vanligvis mindre enn lunsj og kan være en hovedrett.

Restaurantenes åpningstider. Restauranter i Bolivia har vanligvis åpent hele dagen, men åpningstidene kan variere avhengig av hvor i landet du er og om det er en helligdag eller ikke. I de større byene, spesielt i La Paz og Santa Cruz, vil du finne et bredt utvalg av restauranter og butikker som er åpne til sent på kvelden.

Unngå å spise gatemat. Vi anbefaler ikke å spise på gatematboder og markeder. Pass på å velge en restaurant med god hygiene, gjerne hotellrestauranten som tar alle forhåndsreglene for at gjestene unngår matforgiftning.

Tips til deg som reiser til Bolivia på egenhånd:

Bolivia har en rik og variert matkultur som er påvirket av store klimatiske forskjeller i de ulike regionene. Oversikt over de mest typiske matretter for hver region, finner du i turprogrammer for våre reisemål i Bolivia. Her er noen eksempler på de mest karakteristiske rettene du bør prøve når du er i Bolivia:

 • Salteñas - dette er en type pirog fylt med kjøtt, poteter, grønnsaker og krydder, som er bakt til den blir gyldenbrun og crispy.
 • Api con pastel - en tradisjonell boliviansk frokost bestående av maisgrøt (api) servert med en type bakverk fylt med kjøtt eller grønnsaker (pastel).
 • Sopa de maní - en peanøttbasert suppe som er tykk og rik på smak, ofte servert med kjøtt, poteter og grønnsaker.
 • Chicharrón - stekt svinekjøtt, servert med poteter, mais eller ris.
 • Sopa de quinoa - en sterkt og mektig suppe med quinoa, kjøtt og grønnsaker (bilde over).
 • Cuñapé - en ostefylt bolle laget av søtpotetmel.
 • Vin. Bolivia har enda ikke blitt kjent internasjonalt som produsent av vin, selv om bolivianske viner fra Tarija-distriktet får toppvurdering av vinkjennere. Les mer om bolivianske viner og bestill gjerne en vintur til Tarija.
 • Chicha - er en av de mest kjente og elskede i Bolivia chicha, som er en alkoholholdig drikke laget av mais. Den kan være mild eller sterk, og smaken kan variere avhengig av hvilken region den kommer fra.
 • Singani - en druebrennevin som er produsert i høyden av Andesfjellene. Denne drikken er kjent for sin søte aroma og smak, og brukes ofte i cocktailer eller serveres som en aperitiff.
 • Mate de coca (coca-te) er en uerstattelig drikke i Bolivia. Det er en te laget av bladene til kokaplanten. Selv om planten misbrukes i kokainproduksjon, har bladene en rekke viktige helsefordeler og har blitt brukt i tusenvis av år i Andesfjellene som en medisinsk urt og for å hjelpe med høydesyke. Mate de coca kan hjelpe til å øke energinivået, lindre hodepine og forbedre fordøyelsen.

 

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Bolivia

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Bolivia. Ta gjerne en tur innom lokale håndverksmarkeder og små butikker! Det er en mengde av ulike, håndlagde varer i Bolivia.

Hva er det kjekt å kjøpe i Bolivia?

Bolivia har også mange bærekraftige varer og produsenter som reisende kan støtte ved å kjøpe deres produkter. Her er noen eksempler på hva du kan kjøpe i Bolivia for å støtte bærekraftig produksjon:

 • Alpakka- og lamaullprodukter. Bolivia er kjent for sin alpakka- og lamaull, og du kan kjøpe produkter som skjerf, gensere, tepper og sokker laget av denne myke og varme ullen. Det er viktig å kjøpe av produsenter som bruker bærekraftige og etiske produksjonsmetoder, men det er ofte utfordrende å vite.
 • Keramikk og håndverk. Bolivia har en rik tradisjon for keramikk og håndverk, treskjæring og mye annet.
 • Kaffe og sjokolade: Bolivia produserer også høykvalitets kaffe og sjokolade.
 • Håndvevde tekstiler og smykker. Bolivia har også en lang tradisjon for håndlagde klær og vakre smykker.
 • Sølv- og gullsmykker er en viktig del av Bolivias håndverkstradisjoner, og landet er kjent for sin høye kvalitet på slikt arbeid. Sølv- og gullsmykker kan være flott å ta med hjem fra Bolivia. Kjøper fra pålitelige selgere, spesielt hvis du handler på markeder. Støtt gjerne lokale håndverkere og kjøp autentiske håndlagde smykker. Husk også at hvis du kjøper for syre sølv- og gullsmykker, kan dette utløse tollavgifter når du kommer hjem.

Når du kjøper varer i Bolivia, er det viktig å være oppmerksom på at du kjøper bærekraftige produkter laget med etiske produksjonsmetoder. Dette kan dog være utfordrende å finne ut av.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Arkeologiske gjenstander og kulturskatter kan ofte kjøpes på lokale håndverksmarkeder. Det er ulovlig å ta slike ting med seg med seg ut av landet.
 • Det er forbudt å ta med seg fra Bolivia planter og frø, utstoppede, tørkede dyr eller deler av dyr brukt til å produsere ulike gjenstander.
 • Coca-blader. Coca-blader og coca-te som er veldig populær i Bolivia og ikke har noe narkotisk virkning er dog strengt forbudt å ta ut av landet.
 • Det er ulovlig å kjøpe og ta med seg falske varer som kopier av kjente merkevarer.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Den autentiske kulturen i Bolivia er det som tiltrekker turistene. Dette er viktige historiske monumenter, både fra den prekolumbiske perioden, kulturminner fra inkariket og fra kolonitiden. Det er god levende folketradisjoner som gjør størst inntrykk. Det er viktig at vi viser respekt og hensyn for å bevare Bolivias kulturelle mangfold.

 • Museumsbesøk. Bolivia har mange spennende museer. Ved å besøke museene bidrar vi med museumsarbeid og bevaring av kulturarven.
 • Arkeologiske steder, bl.a. Tiwanaku. Tiwanaku er en av de viktigste arkeologiske stedene i Bolivia og er en del av verdensarvlisten til UNESCO. Dette området er viktig for å forstå den prekolombianske kulturen i Andesfjellene. Når du besøker Tiwanaku, bør du være respektfull og ikke berøre eller ta med deg noen gjenstander fra stedet.
 • Titicacasjøen er en viktig del av den bolivianske kulturarven, og regionen rundt sjøen har en rik historie og mange arkeologiske steder fra inkaperioden. Det er viktig å ikke berøre eller ta på arkeologiske gjenstander når du besøker arkeologiske steder, da dette kan føre til skade på disse gjenstandene.
 • Bolivia har flere urfolksgrupper som har bevart sine kulturelle skikker og tradisjoner. Det er viktig å vise respekt for disse tradisjonene og ikke forstyrre lokale ritualer eller seremonier.
 • Tradisjonelle bygninger fra kolonitiden Bolivias arkitektur er en viktig del av landets kulturarv, spesielt i byer som La Paz, Potosi og Sucre. Når du besøker disse byene, bør du være forsiktig med å skade eller ødelegge tradisjonelle bygninger.
 • Det er også mange ruiner og historiske monumenter som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på monumentene, og strukturen kan ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.
Bolivia, Tiwanaku arkeologiske komplekset. Den megalitiske porten til tempelet med en monolittfigur i bakgrunnen.
Tiwanaku arkeologiske komplekset (UNESCO). Den megalittiske porten til Kalasasaya-haugen monolittfiguren i bakgrunnen. Foto: MariaV ©

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Vannressurser i Bolivia

Bolivia er et av de landene i Sør-Amerika som er mest utsatt for vannmangel og tørke. Samtidig har landet også vannressurser, blant annet på grunn av Titicacasjøen, som er verdens høyest beliggende innsjø og en viktig vannkilde for regionen.

Bolivia har alvorlige utfordringer knyttet til tilgangen på rent drikkevann, spesielt i fattige områder og på landet. Mange steder har begrenset infrastruktur for å håndtere og distribuere vann, og mange husholdninger er avhengige av å hente vann fra brønner og elver. Dette kan føre til helseproblemer på grunn av vannforurensning.

På grunn av den begrensede tilgangen på rent vann er det viktig å være bevisst på vannforbruket i Bolivia.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.

 

Strøm i Bolivia

Strømforbruket i Bolivia varierer avhengig av region og økonomisk aktivitet. I byene er det vanligvis et stabilt strømnettverk med en tilstrekkelig forsyning av elektrisitet, men i mer avsidesliggende områder kan det være utfordringer knyttet til strømforsyning og tilgang på elektrisitet. Strømbrudd kan forekomme fra tid til annen på grunn av uforutsette hendelser som f.eks. værforhold eller tekniske problemer.

Som turist kan det være lurt å være forberedt på mulige strømbrudd og ha en plan for hvordan du kan takle dette. Det kan være lurt å ha en lommelykt og batteribank tilgjengelig.

Tilgangen til strøm har imidlertid forbedret seg i Bolivia de siste årene, spesielt i byområder. Regjeringen har også lansert flere initiativer for å øke tilgangen til elektrisitet i landlige områder og avsidesliggende samfunn.

Bolivia har en overveiende fornybar energiproduksjon, og hydrokraft er den største kilden til elektrisitet i landet. Dette gjør Bolivia til et land med relativt lavt karbonavtrykk når det gjelder strømproduksjon.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering

Søppelsortering og resirkulering er ikke utbredt i Bolivia, og det er utfordringer knyttet til håndtering av avfall og søppel i mange deler av landet. Mange steder er det begrenset infrastruktur for å håndtere avfall og søppel, og store mengder avfall dumpes på ulovlige søppelplasser eller brennes, noe som kan føre til alvorlige miljøproblemer og helseproblemer for lokalbefolkningen.

Det er imidlertid en økende bevissthet om behovet for bedre avfallshåndtering og resirkulering i Bolivia, og enkelte organisasjoner og myndigheter arbeider med å øke kunnskapen om miljøspørsmål og finne bærekraftige løsninger for avfallshåndtering.

Noen hoteller i større byer kan ha avfallssorteringssystemer på plass, men dette er ikke vanlig i mindre byer og landsbyer i Bolivia. I byene er det også noen steder hvor det er mulig å sortere avfall, men dette er begrenset og ikke tilgjengelig overalt.

Som turist kan du bidra til å redusere avfallsmengden ved å unngå å kjøpe engangsprodukter, ta med deg gjenbrukbare bæreposer og vannflasker, og sortere avfallet ditt der det er mulig.