Reis til Argentina med respekt for kultur og miljø – en guide for bærekraftige reiser.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Argentina?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Argentina er et den mest "europeiske" land i Sør-Amerika med stort antall utflyttere fra Europa, særlig Italia. Til tross for dette, er kulturen i Argentina er sør-amerikansk og ikke europeisk, selv om begge har mange likhetstrekk. Når man besøker Sør-Amerika og Argentina, er det lurt å være åpen for å lære om lokale skikker og tradisjoner, og å vise respekt for dem.

 • Argentina er et land med veldig vennlige mennesker, så det å være høflig og vennlig vil gjøre oppholdet ditt mye mer behagelig. Prøv gjerne å lære litt spansk på forhånd. Det er ikke mange som snakker engelsk i Argentina.
 • Argentina har et relativt konservativt kleskodeks, spesielt i forretnings- og formelle sammenhenger. Unngå korte shorts, avslørende klær og heller kle deg litt pent og stilig.
 • Argentina er et overveiende katolsk land, så det er viktig å vise respekt for religion og hellige steder. Unngå å kle deg for utfordrende, og vis respekt når du besøker kirker og religiøse steder.
 • Argentina har en turbulent politisk historie, og mange mennesker kan ha sterke meninger om politikk og samfunnsspørsmål. Vær forsiktig med å diskutere politikk med lokale, spesielt hvis du ikke kjenner dem godt.
 • Klemming og kyssing på kinnene er vanlig når man møter venner og kjente i Argentina. Dette gjelder også når man presenteres for noen for første gang. Vanligvis gis det to klemmer på kinnene, men dette kan variere fra sted til sted.
 • Når man inviteres til noen hjem, er det vanlig å ta med en gave til verten eller vertinnen. Dette kan være blomster, vin eller en liten gave som symboliserer ens takknemlighet. Det er også vanlig å hjelpe til med å rydde opp etter middagen eller festen.
 • I Argentina er det ikke uvanlig å komme litt forsinket til avtaler. Det er imidlertid viktig å vise respekt for den andres tid og ikke komme altfor sent.
 • Må jeg gi tips i Argentina? Tipsing er vanlig praksis i Argentina, spesielt på restauranter og barer. Det ikke er pålagt, men vanlig å gi et tips på rundt 10% av regningen eller avrunde beløpet oppover. Noen restauranter kan også legge til en "cubierto" på regningen, som er en avgift for brødet, smøret eller andre småretter som serveres ved bordet. Denne avgiften er vanligvis mellom 10-20 pesos per person, og den kan også inkludere servicetips. Det er viktig å merke seg at selv om tipsing er vanlig, så forventer ikke alle servitører det samme nivået av tips, og det avhenger også av nivået på servicen som ble gitt. Hvis servicen var eksepsjonell, kan du vurdere å gi et litt høyere tips.
 • Det er også verdt å nevne at i noen mindre byer og landsbyer, kan det hende at tipsing ikke er så vanlig, og noen ganger kan det til og med oppfattes som fornærmende.

 

Argentina. Mate - tradisjonell urtedrikk. Foto
Argentina. Mate - tradisjonell urtedrikk. Foto: AdobeStock

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Argentina

Måltider

I Argentina er det vanlig å spise tre hovedmåltider om dagen: frokost, lunsj og middag. Frokost er vanligvis enkel og består ofte av te eller kaffe, croissanter eller andre søte bakverk. Mange argentinske bakerier tilbyr også "medialunas", som er en søtere versjon av croissanten.

Lunsj er det viktigste måltidet i Argentina, og det serveres vanligvis fra kl. 12.30 til 15.00.

Mange argentinske arbeidere tar en "siesta" i løpet av dagen, som er en kort hvilepause for å slappe av og spise lunsj. Dette kan føre til at noen butikker og kontorer holder stengt i noen timer midt på dagen, før de åpner igjen på ettermiddagen.

Argentinerne spiser ofte sent på kvelden, med middagstid rundt 21-22. Dette er litt annerledes enn hva vi er vant til.

Restaurantenes åpningstider. Mange restauranter i Argentina tar også en "siesta"og stenger mellom lunsj og middag, vanligvis fra rundt kl. 14:00 til kl. 20:00. Noen restauranter kan imidlertid være åpne i løpet av denne tiden, spesielt i turistområder eller større byer.

Unngå å spise gatemat. Vi anbefaler ikke å spise på gatematboder og markeder. Pass på å velge en restaurant med god hygiene. Det er mange gode restauranter i storbyer, bl.a. i Buenos Aires.

Tips til deg som reiser til Argentina på egenhånd:

Argentina har en rik mat- og vintradisjon, og det er flere kjennetegn på det argentinske kjøkkenet.

Oversikt over de mest typiske matretter for hver region, finner du i turprogrammer for våre reisemål i Argentina. Her er noen eksempler på de mest karakteristiske rettene du bør prøve når du er i Argentina:

 • Asado - den argentinske versjonen av grillet kjøtt, vanligvis laget med okse- eller svinekjøtt, og ofte tilberedt på en parrilla (grill) over bål eller trekull. Tradisjonelt er asado en søndagsmiddag, men det spises også på andre spesielle anledninger og til større feiringer.
 • Empanadas - små paier fylt med kjøtt, kylling, ost, grønnsaker eller annen smakfull fyll.
 • Milanesa - tynne skiver av oksekjøtt eller kylling panert og stekt, servert med poteter eller salat.
 • Provoleta - en smeltet ost som ofte serveres som forrett, tilberedt på grillen eller i ovnen.
 • Locro - en tradisjonell gryterett med mais, bønner, kjøtt og grønnsaker, vanligvis spist under vintermånedene.
 • Pasta og pizza med argentinsk vri er også veldig populære, særlig i Buenos Aires på grunn av påvirkningen fra italiensk matkultur.
 • Dulce de leche - en søt karamellisert melk som brukes som pålegg på brød, i desserter og i en rekke andre retter.
 • Alfajores - små søte kjeks fylt med dulce de leche eller annen type fyll.
 • Mate (bildet over) er en populær drikk laget av yerba mate-blader som drikkes gjennom en spesiell metallstrå kalt bombilla, og ofte delt med venner og familie.
 • Argentinske viner. Argentina er kjent for sin vinproduksjon, spesielt rødvin. Vinproduserende områder Mendoza er den mest populære reisemål for vinsmaking. Se vår vinreise til Mendoza for mer informasjon om argentinsk vin..

Dette er bare noen eksempler på gastronomiske opplevelser. Det er mange andre retter og lokale spesialiteter å oppleve på en reise i Argentina.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Argentina

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Bolivia. Ta gjerne en tur innom lokale håndverksmarkeder og små butikker! Det er en mengde av ulike, håndlagde varer i Argentina.

Hva er det kjekt å kjøpe i Argentina?

 • Argentina er kjent for sin produksjon av skinnprodukter, spesielt lærvarer som vesker, belter, jakker og sko. Disse kan være av god kvalitet og varer lenge, og det kan være et godt alternativ for bærekraftig shopping dersom disse produseres på en ansvarlig måte.
 • Argentinsk ull og tekstiler er populære og kan være fint å ta med hjem.
 • Det kan også være interessant å se etter lokale håndverksprodukter som keramikk, malerier og trearbeid.
 • For de som er interessert i kosmetikk og hudpleie, kan det være verdt å prøve noen av de lokale merkene som bruker naturlige ingredienser, som for eksempel yerba mate eller aloe vera.
 • Når det gjelder smykker, kan man finne vakre håndlagde smykker med argentinsk sølv. Kjøp dette fra pålitelige selgere og støtt gjerne lokale håndverkere. Husk også at hvis du kjøper for dyre sølvsmykker, kan dette utløse tollavgifter når du kommer hjem.

Når du kjøper varer i Argentina, er det viktig å være oppmerksom på at du kjøper bærekraftige produkter laget med etiske produksjonsmetoder. Dette kan dog være utfordrende å finne ut av.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Det er ulovlig å ta med seg ut av Argentina produkter laget av truede dyrearter og planter, samt arkeologiske og kulturelle gjenstander som er over 50 år gamle.
 • Det er også forbudt å ta med seg ut av Argentina matvarer som er laget av animalske produkter, som for eksempel kjøtt eller meieriprodukter.
 • Det er derfor viktig å være bevisst på bærekraftig handel og å kjøpe produkter fra pålitelige kilder.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Den autentiske kulturen i Bolivia er det som tiltrekker turistene. Dette er viktige historiske monumenter, både fra den prekolumbiske perioden, kulturminner fra inkariket og fra kolonitiden. Det er god levende folketradisjoner som gjør størst inntrykk. Det er viktig at vi viser respekt og hensyn for å bevare Bolivias kulturelle mangfold.

 • Museumsbesøk. Bolivia har mange spennende museer. Ved å besøke museene bidrar vi med museumsarbeid og bevaring av kulturarven.
 • Arkeologiske steder, bl.a. Tiwanaku. Tiwanaku er en av de viktigste arkeologiske stedene i Bolivia og er en del av verdensarvlisten til UNESCO. Dette området er viktig for å forstå den prekolombianske kulturen i Andesfjellene. Når du besøker Tiwanaku, bør du være respektfull og ikke berøre eller ta med deg noen gjenstander fra stedet.
 • Titicacasjøen er en viktig del av den bolivianske kulturarven, og regionen rundt sjøen har en rik historie og mange arkeologiske steder fra inkaperioden. Det er viktig å ikke berøre eller ta på arkeologiske gjenstander når du besøker arkeologiske steder, da dette kan føre til skade på disse gjenstandene.
 • Bolivia har flere urfolksgrupper som har bevart sine kulturelle skikker og tradisjoner. Det er viktig å vise respekt for disse tradisjonene og ikke forstyrre lokale ritualer eller seremonier.
 • Tradisjonelle bygninger fra kolonitiden Bolivias arkitektur er en viktig del av landets kulturarv, spesielt i byer som La Paz, Potosi og Sucre. Når du besøker disse byene, bør du være forsiktig med å skade eller ødelegge tradisjonelle bygninger.
 • Det er også mange ruiner og historiske monumenter som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på monumentene, og strukturen kan ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.

Argentina har også en rik kulturarv som inkluderer arkeologiske funn, kolonitidens arkitektur, folketradisjoner, musikk og dans, litteratur og kunst.

 • Museumsbesøk. Det er mange spennende museer, bl.a. i Buenos Aires og andre storbyer. Ved å besøke museene bidrar vi med museumsarbeid og bevaring av kulturarven.
 • Argentina har også noen urfolksgrupper som har bevart sine kulturelle skikker og tradisjoner. Det er viktig å vise respekt for disse tradisjonene og ikke forstyrre lokale ritualer eller seremonier.
 • Tradisjonelle bygninger fra kolonitiden en viktig del av Argentinas kulturarv. Når du besøker disse byene, bør du være forsiktig med å skade eller ødelegge tradisjonelle bygninger.
 • Folkekultur. Gauchos er argentinske cowboys og en viktig del av landets folkekulturen. Bevaring av gauchokulturen og dens tradisjoner er viktig for å opprettholde den unike kulturen i Argentina. Gauchos er også kjente for sin tradisjonelle klesdrakt, bl.a. ponchoer, bukser og bredbremmede hatter.
Cauchos - argentinske cowboys. Foto
Cauchos - argentinske cowboys. Foto

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Naturarven

Sør i Argentina finner man noen av verdens mest imponerende landskap, inkludert isbreer, innsjøer, fjell og ørkenområder. Disse områdene er ikke bare vakre, men også viktige for bevaring av naturen og økosystemene i området.

Isbreene i Patagonia er spesielt viktige å bevare, da de er en av de største ismassene på jorden utenfor polene. Klimaendringer og menneskelige aktiviteter truer imidlertid disse imponerende naturlige underverkene.

For å bevare disse områdene og redusere miljøpåvirkningen, kan besøkende ta noen enkle skritt, som å respektere naturreservater og ikke forstyrre dyrelivet. Det er også viktig å unngå forsøpling og ta med alt av søppel tilbake når man forlater områdene. Turister kan også støtte lokale organisasjoner som jobber for å bevare miljøet, og velge bærekraftige turarrangementer og overnattingssteder.

Argentina er kjent for sin rike og varierte fauna og flora. Landet har en rekke nasjonalparker og naturreservater som er hjem for truede dyrearter og sjeldne planter. Disse områdene er viktige for å bevare landets biologiske mangfold og er populære turistdestinasjoner for naturelskere. Blant de mest kjente nasjonalparkene i Argentina er Los Glaciares, Iguazú og Tierra del Fuego. Les mer om disse naturområder under vår vår reise til Iguazu-fallene, reise til Ildlandet og reise til Patagonia

I tillegg har Argentina en lang kystlinje, og havet utenfor landet er hjem til en rekke marine arter. Det er derfor viktig å opprettholde bærekraftige fiskerier og beskytte havmiljøet mot forurensning og overfiske.


Vannressurser i Argentina

Argentina er et land med store vannressurser, men det er likevel en utfordring å sikre bærekraftig bruk og forvaltning av disse ressursene. Det er spesielt viktig å beskytte og bevare vannressursene i de tørre områdene i landet, som i nordvest og sørvest.

Vannforbruket i Argentina varierer avhengig av regionen, og det er generelt større forbruk i byområdene sammenlignet med landlige områder. En del av vannforbruket kommer fra grunnvannskilder, men det er også viktig å ta vare på elver, innsjøer og våtmarker.

For å fremme bærekraftig bruk og forvaltning av vannressursene i Argentina, er det viktig å øke bevisstheten om vannets betydning og behovet for å bevare det. Dette inkluderer også å redusere forbruket og øke effektiviteten av vannbruk i alle sektorer, fra landbruk til industri og husholdninger. Videre er det viktig å implementere gode avløpssystemer og å forhindre forurensning av vannkildene.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.


Strøm i Argentina

Argentina har et betydelig strømnettverk, men produksjonen er hovedsakelig basert på fossilt brensel, spesielt kull og naturgass. Imidlertid har Argentina de siste årene investert i økt bruk av fornybar energi, spesielt sol- og vindkraft. Ifølge offisielle tall utgjorde fornybar energi 10% av landets totale energimiks i 2020, og regjeringen har som mål å øke denne andelen til 20% innen 2025.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.


Avfallssortering

Søppelhåndtering og resirkulering er et viktig tema for bærekraftige reiser til Argentina. Dessverre er det fortsatt noen områder der søppelhåndtering og resirkulering ikke er like utbredt som i andre deler av verden.

I de større byene som Buenos Aires, finnes det imidlertid gode systemer for søppelsortering og resirkulering. I disse byene vil du finne separate containere for papir, plast, glass og organisk avfall, og det er viktig å følge de lokale reglene for sortering av søppel.

Mange hoteller og overnattingssteder har også implementert grønne praksiser når det gjelder søppelhåndtering og resirkulering.

Som turist kan du bidra til å redusere avfallsmengden ved å unngå å kjøpe engangsprodukter, ta med deg gjenbrukbare bæreposer og vannflasker, og sortere avfallet ditt der det er mulig.