Reis ansvarlig og bærekraftig til Spania! En guide for bevaring av natur og kulturarven

Hva du kan gjøre for å bevare det genuine Spania?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Spania er et godt kjent reisemål for nordmenn. Til tross for dette, velger vi å peke på noen kulturelle skikker og oppførselsnormer som tilreisende bør være oppmerksomme på når de reiser til Spania. Her er noen eksempler:

 • Si gjerne "Hola" (hei) eller "Buenos días" (god dag) når du møter noen for første gang eller går inn i en butikk, en heis eller en lokale med få personer.
 • Et kyss på kinnet er vanlig blant spanjoler som hilser på venner og familie, men ikke forvent at alle gjør det. La den andre personen bestemme om de ønsker å kysse på kinnet eller ikke.
 • Det er vanlig å ta en "siesta" midt på dagen, spesielt i varme områder som Andalucia. Butikker og offentlige kontorer kan stenge mellom kl. 14:00 og 17:00. Turister bør ta hensyn til dette når de planlegger dagen.
 • Kle deg passende når du besøker kirker gudstjenester.
 • Må jeg gi tips i Spania? Det er vanlig å legge igjen tips på restauranter og hoteller i Spania, selv om det ikke er like utbredt som i enkelte andre land. Tipping i Spania anses som en gest av takknemlighet for god service og er vanligvis ikke obligatorisk.
  På restauranter er det vanlig å legge igjen et tips på 5-10% av regningen hvis man er fornøyd med servicen og maten.
  Noen steder kan det være en "cover charge" som allerede er inkludert i regningen, og i så fall er det ikke nødvendig å legge igjen ekstra tips.
  På hoteller kan man gi 1-2 euro per dag til rengjøringspersonalet, og 1-2 euro per bagasje til bagasjebærere.
  Det forventes ikke å gi tips til taxi-sjåfører.

 

Baskiske tapas pintxos og hvitvin
Baskiske tapas pintxos og hvitvin

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Spania

Mat og vin er en særdeles viktig del av den spanske kulturen. Den har ikke minst en viktig sosial betydning. Spanjolene spiser mer ute enn hjemme, og et måltid er også en slags sosial begivenhet. Det er veldig populært å dele maten Det vanlig å dele maten og bestille taps - flere retter som alle kan smake på. Det er også vanlig å spandere på hverandre som en gest av vennskap.

Spanjoler har vanligvis en sen middag og spiser sjelden før kl. 21, og kjøkkenet åpner ikke før kl. 20. Det kan være utfordrende å finne åpne restauranter mellom kl. 16-20, særlig i små steder. Det er lurt å ta hensyn til dette når du er på tur i Spania.

Vi i Art Travel inkluderer alltid måltider med lokale spesialiteter i våre turer.

Noen tips til deg som reiser til Spania på egenhånd:

 • Lær om gastronomiske tradisjonen og smak på de viktigste matretter i den regionen du er i, f.eks. paella i Valencia-regionen og pinxos i Baskerland.
 • Det er verdt å ta en tur innom lokale markeder for å oppleve et mangfold av gode, ferske matvarer. De fleste markeder har også små spisesteder som tilbereder og serverer den ferske maten.
 • Tapas tradisjonen, som har gått langt over Spanias grenser, er gjenspeilet i lokale menyer. Du kan be om en "ración" (stor porsjon) eller "media ración" (halv porsjon), begge for å dele.
 • Spekeskinke, manchego-osten, olivenolje og selvsagt de gode spanske viner, er et «must» uavhengig av hvor i Spania du er i, og selvsagt Tapas som er grunnleggende delen av den spanske matkulturen.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Spania

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Spania, også utenom de store internasjonale varemerker og kjedebutikker. Ta gjerne en tur innom små lokale butikker! Det er mange spennende lokalproduserte varer og varemerker i Spania.

Hva er det kjekt å kjøpe i Spania?

 • Sko og klær. Her er det flere gode, lokalproduserte kvalitetssko, bl.a. Camper og Magnanni. Klesmerker som Adolfo Dominguez. Også de store spanske kleskjedene som Zara har fortsatt en del produksjon i Spania.
 • Parfyme og kosmetikk basert på naturlige ingredienser som olivenolje, lavendel og sitrusfrukter. Merker som Sesderma og mange andre med er bredt utvalg av parfymer, såper og kremer som er verdt å prøve.
 • Keramikk og håndverk, spesielt i regioner som Andalucia og Valencia. Fra fargerike fliser og keramiske tallerkener til håndlagde tepper og skinnvarer, er det mange unike og vakre produkter å velge mellom.
 • Smykker bl.a. merker som Uno de 50, Majorica, Ciclón og mange flere.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Varer som er laget av truede eller beskyttede dyrearter, bl.a. varer laget av sjøstjerner og koral.
 • Unngå å kjøpe billige plastikksuvenirer, masseproduserte i Kina og andre land med tvilsomme arbeidsvilkår.
 • Det er også ulovlig å ta ut av landet kulturgjenstander og kunstverk som er over 100 år gamle, og som har historisk eller kunstnerisk verdi.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Det er fortsatt mange genuine, småsteder i Spania, som vi ofte besøker på våre reiser. Her kommer vi i nærkontakt både med lokalbefolkningen og uberørte historiske kulturminner. Det er veldig viktig at våre fotavtrykk som endrer det autentiske lokalmiljøet:

 • Vis respekt og hensyn, særlig ved besøk på autentiske historiske steder der reglene ikke er fastsatt og historiske monumenter ikke er like godt beskyttet som museer i storbyene.
 • Det kan være fristende å ta med seg en liten en stein eller et gjenstand som suvenir fra et historisk sted. På sikt kan dette føre til ødeleggelse av hele kulturminnet.
 • Det er også mange borger, ruiner og historiske monumenter som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på bygningen, og strukturen kan ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.
Spania. Castilla La Mancha. Ruiner av den gamle romerske byen Segobriga. Foto
Spania. Castilla La Mancha. Ruiner av den romerske byen Segobriga.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Vannressurser i Spania

Spania har et av de mest varierte og sårbare økosystemer i Europa. Store deler av landet er tørre områder med lite vann. Spania har ofte lange tørkeperioder, så det er spesielt viktig å vise hensyn og ikke bruke mer vann enn nødvendig.

Vannforbruk per innbygger i Spania er en av de høyeste i Europa, ikke minst på grunn av det enorme forbruket fra reiselivet. Det arbeides med tiltak for å redusere vannforbruket, og noen områder måtte innføre restriksjoner for bruk av vann i tørkeperioder.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.

 

Strøm i Spania

Spania har begynt å øke bruken av grønn strøm de siste årene, og har satt seg ambisiøse mål om å øke andelen fornybar energi og redusere fossilbrensel.

Spania er en av de ledende produsentene av solenergi i Europa og har også økt bruken av vindkraft de siste årene. I tillegg til sol- og vindkraft, produseres også annen fornybar energi, som vannkraft, biomasse og geotermisk energi. Til tross for dette, er Spania fortsatt avhengig av fossilt brensel for å dekke en stor del av energibehovet.

Art Travel foretrekker hoteller som velger å kjøpe grønn strøm. Det er også noen hoteller som produserer sin egen fornybare energi ved hjelp av solcellepaneler eller vindturbiner på taket.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering 

Spania har utviklet seg til å bli et av Europas beste land for søppelhåndtering, og det er viktig å bidra til dette systemet ved å sortere søppel og resirkulere når det er mulig.

I Spania sorterer man separat glass, papir, plast og metall som går til resirkulering.

Søppelsortering i Spania kan variere avhengig av hvilken region eller by du befinner deg i, siden det er lokale myndigheter som er ansvarlige for avfallshåndteringen i Spania.

Sorter ditt avfall: De fleste hoteller har tilrettelagt sorteringssystem for gjestene med respektive beholdere. Vi oppfordrer deg til å respektere dette.