En guide for bærekraftige reiser til Italia – reduser dine foravtrykk på neste reise.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Italia?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Italia har alltid vært et favorittsted for mange reisende. Den særegne italienske atmosfæren og folkekultur er en viktig del av opplevelsen når vi er i Italia. Hva kan vi gjøre for at det ekte italienske ikke forsvinner under påvirkning av de reisende?

 • Prøv gjerne å lære noen grunnleggende italienske fraser og uttrykk før du drar. Dette vil gjøre det enklere å kommunisere med lokalbefolkningen spesielt på småsteder der ikke alle kan engelsk. Italienere setter pris på innsatsen din for å lære språket deres.
  Si gjerne "buongiorno" (god dag) eller "buonasera" (god kveld) når du går inn i en butikk eller et offentlig sted.
 • Prøv å være fleksibel og ikke stresse over småting. Italienerne har en avslappet livsstil, og det kan ta litt lengre tid å gjøre ting. Prøv å nyte øyeblikket og ikke bli frustrert hvis ting ikke går helt etter planen.
 • Italienerne er tradisjonelt opptatte av utseendet og kler seg pent og stilig. Det er generelt ikke vanlig å kle seg "for avslappet" og bruke sportslige klær, selv om man skal på turistattraksjoner.
 • Unngå for korte skjørt, åpne topper og shorts når du besøker kirker.
 • På noen restauranter og nattklubber kan det være en dresskode. Det er vanlig å kle seg pent og stilfullt når man skal ut.
 • Det vanlig å vente på at verten inviterer deg inn før du går inn. Ta hensyn til dette når du går ut og spiser.
 • Selv om italienere kan være veldig uttrykksfulle med kroppsspråket, kan overdreven gestikulering oppfattes som uhøflig.
 • Vær forsiktig med lommetyver og turistfeller, spesielt i overfylte områder. Hold øye med verdisaker og hold dem tett på kroppen din, og vær oppmerksom på omgivelsene dine.
 • Må jeg gi tips i Italia?  Det er vanlig å gi et tips på rundt 5-10% av totalregningen på restauranter i Italia. Dette er imidlertid ikke obligatorisk. Noen restauranter legger til en "coperto" eller en cover charge på regningen. Dette er en fast avgift som dekker brødet, olivenoljen og evt. andre småretter som serveres på bordet.
 • Det er ikke vanlig å gi driks på barer eller kafeer i Italia, men du kan runde opp beløpet når du betaler.
 • Det er vanlig å gi et tips til portieren som hjelper deg med bagasjen din. Du kan gi rundt 1-2 euro per bagasje, avhengig av størrelsen på bagasjen og avstanden den må bæres. Legge gjerne igjen 1-2 euro per dag til vaskepersonell på hotellet.

 

Italia. Firenze. Kafé på Piazza della Republica. Foto
Italia. Firenze. Kafé på Piazza della Republica.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Italia

Måltider

Italia har en rik matkultur med fokus på sesongbaserte og lokale ingredienser, og det er vanlig å ha måltider med flere retter. Middag serveres ofte sent på kvelden, og det er vanlig å ha lange måltider med familie og venner.

Italienere pleier ikke å spise en stor frokost, og fokuset ligger heller på lunsj.
Store internasjonale hoteller har selvsagt stor og variert frokostbuffé. En typisk italiensk frokost er dog veldig enkel og består vanligvis av en kaffe og en søt bakverk, som en cornetto (italiensk versjon av croissant) eller en brioche. Kaffen som ofte bestilles er en espresso eller cappuccino.

Lunsj serveres gjerne mellom kl. 12.30 og 14.00. Det er ofte flere retter, inkludert forrett, hovedrett og dessert.

Etter lunsj kan man ta en liten hvil, særlig i sørlige regioner i Italia. Senere på ettermiddagen kan man spise en liten snack, som ofte består av en drink og litt fingermat, før man spiser middag senere på kvelden.

Restaurantenes åpningstider. Det er vanlig at mindre og uformelle spisesteder i Italia stenger mellom lunsj og middag, vanligvis fra rundt kl. 15.00 til kl. 19.00. Større og mer formelle restauranter holder åpent hele dagen, spesielt i turistområder eller større byer.

 

Noen tips til deg som reiser til Italia på egenhånd:

 • Prøv lokale retter og drikker når du spiser ute. Italia er kjent for sin fantastiske mat og vin, og hver region har sin egen spesialitet. Her er noen av de mest kjente matretter og spesialiteter i Italia:
  • Pizza - Napoli er kjent som pizzaens hjemland, og det er mange forskjellige varianter å smake på i Italia.
  • Pasta - en av Italias mest kjente matretter, og det finnes et stort utvalg av pastaretter å velge mellom, som f.eks. spaghetti carbonara, lasagne og tagliatelle al ragù.
  • Risotto - en annen populær rett i Italia, spesielt i nordlige regioner som Lombardia og Piemonte.
  • Gelato - italiensk iskrem er berømt over hele verden for sin rike smak og kremete konsistens.
  • Antipasti - er en forrett som består av forskjellige småretter som oliven, syltet grønnsaker og forskjellige kjøttpålegg.
  • Bruschetta - en populær italiensk forrett laget av ristet brød, olivenolje og tomater.

 • Mange restauranter kalles Osteria. Det er en type restaurant som serverer tradisjonell italiensk mat.

 • Kjøp gjerne med deg hjem:
  • Ost. Italia er kjent for å ha noen av verdens beste oster, som Parmigiano-Reggiano, Pecorino Romano, Gorgonzola, og Mozzarella di Bufala.
  • Vin. Italia er en av verdens største vinprodusenter og har et stort utvalg av regionale viner. Noen av de mest populære vinregionene inkluderer Toscana, Piemonte, Veneto og Sicilia.
  • Olivenolje. Italia produserer noen av de beste olivenoljene i verden. Noen av de mest kjente olivenolje-regionene inkluderer Umbria, Toscana, Puglia og Liguria.
  • Pasta. Italia er kjent for å ha et bredt utvalg av pasta, og mange regioner har sin egen spesielle type pasta, som for eksempel pappardelle fra Toscana eller trofie fra Liguria.

 • Kaffe i Italia.

  Det er flere typer kaffe som er vanlige å drikke i Italia, og det kan variere fra region til region og fra kafé til kafé. Noen av de vanligste typene inkluderer:

  • Espresso er den mest populære typen kaffe i Italia hele dagen.
  • Cappuccino Cappuccino drikkes vanligvis til frokost eller tidlig på dagen, og det anses som uvanlig å bestille den etter lunsj eller middag.
  • Caffè macchiato - en espresso "farget" med et lite drypp av melk på toppen. Denne kaffen drikkes vanligvis om morgenen eller tidlig på dagen.
  • Latte. En kaffe laget av espresso og varm melk, vanligvis servert i en stor kopp. Latte drikkes vanligvis til frokost eller som en avslappende kaffe senere på dagen.
  • Latte macchiato er laget av varm melk og en liten mengde kaffe som er lagt til på toppen av melken, og det serveres vanligvis i et høyt glass. Dette vanligvis en frokostdrikk, og det kan hende du får noen rare blikk hvis du bestiller en latte macchiato etter lunsj eller middag.

  Når du går på en kafé i Italia, er det vanlig å bestille kaffen ved disken og betale for den før du setter deg ned. Det er også vanlig å drikke kaffen mens du står ved disken. Det er vanlig å ikke legge til sukker eller melk til espresso, selv om det er akseptabelt å legge til litt sukker til cappuccino eller latte.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Italia

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Italia. Ta gjerne en tur innom små lokale butikker! Det er mange spennende lokalproduserte varer i Italia.

Hva er det kjekt å kjøpe i Italia?

 • Keramikk: Italia har en lang historie med keramikkproduksjon, og mange steder i landet produserer unike keramikkvarer som kan være flotte suvenirer.
 • Lærvarer: Italia er kjent for å produsere noen av verdens beste lærvarer, som vesker, sko og jakker. Spesielt byer som Firenze og Milano er kjent for sin lærproduksjon.
 • Klær. Det er flere italienske klesprodusenter som fokuserer på bærekraft og miljøvennlighet, f.eks. Save The Duck - en italiensk produsent av jakker og yttertøy, som bruker resirkulerte materialer og Cangiari - en italiensk produsent som fokuserer på å bevare italiensk håndverkstradisjon og kultur, samtidig som de bruker bærekraftige og naturlige materialer som økologisk bomull, lin og ull.
 • Kosmetikk. Det finnes flere bærekraftige lokalproduserte kremer og kosmetikk. Produsenter som kan nevnes er: Officina Naturae og Equilibra - produsenter av økologiske hud-/hårpleieprodukter og kosmetikk som er fri for skadelige kjemikalier. Biofficina Toscana - en produsent av økologiske og naturlige hudpleieprodukter og kosmetikk som er laget med ingredienser fra Toscana.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Varer som er laget av truede eller beskyttede dyrearter.
 • Unngå å kjøpe billige plastikksuvenirer, masseproduserte i Kina og andre land med tvilsomme arbeidsvilkår.
 • Det er også ulovlig å ta ut av landet kulturgjenstander og kunstverk som har historisk eller kunstnerisk verdi.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Kultur og historie er de viktigste opplevelser ved en besøk i Italia. Her finner vi alt fra arkeologiske steder og store museer, historiske byer og landsbyer som også er en slags museer under åpen himmel.

De store museene har sine besøksregler som er viktig å respektere. Nå du besøker museene, støtter du samtidig bevaring og vedlikehold av den utstilte kulturarvenarven.

I Italia kommer vi ofte i nærkontakt med uberørte historiske kulturminner. Det er veldig viktig at våre fotavtrykk som endrer de autentiske, historiske stedene:

 • Vis respekt og hensyn, særlig ved besøk på autentiske historiske steder der reglene ikke er fastsatt og historiske monumenter ikke er like godt beskyttet som museer i storbyene.
 • Det kan være fristende å ta med seg en liten en stein eller et gjenstand som suvenir fra et historisk sted. På sikt kan dette føre til ødeleggelse av hele kulturminnet.
 • Det er også mange ruiner og historiske monumenter som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på bygningen, og strukturen kan ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.
Italia, Herculaneum, freskomaleri (foto)
Italia, Herculaneum, freskomaleri

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Vannressurser i Italia

Italia har noen regioner i sør som sliter med mangel på vannressurser, spesielt i tørre og varme perioder. For å takle vannmangelen har italienske myndigheter iverksatt en rekke tiltak, inkludert en regulering av vannbruket, bevisstgjøringskampanjer om vannsparing og utvikling av teknologier for å optimalisere vannbruket i landbruket.

Selv om noen regioner i Italia sliter med mangel på vannressurser, har landet generelt sett tilgang til tilstrekkelige vannressurser, og det er mange regioner med rikelig tilgang til vann. Det er likevel viktig å jobbe for å sikre bærekraftig bruk og forvaltning av vannressursene i hele landet.

Italia et avansert system for å hente opp og distribuere vann. Vannforsyningen er vanligvis trygg og av høy kvalitet, men det er noen områder hvor vannkvaliteten kan være dårligere på grunn av forurensning fra industri og landbruk.

 

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.

 

Strøm i Italia

Italiensk lovgivning krever at en viss andel av landets totale energiforbruk skal komme fra fornybare energikilder, og dette har ført til en økning i produksjonen av grønn strøm de siste årene.

I Italia produseres grønn strøm hovedsakelig fra sol- og vindkraft, men også fra geotermisk og biomasse. Italia har en stor solkraftproduksjon på grunn av det varme klimaet i mange deler av landet, og landet er også en av de største produsentene av vindkraft i Europa.

Selv om grønn strøm er tilgjengelig i Italia, er det viktig å merke seg at ikke all strøm som produseres i Italia er grønn.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering

Italia kjent for sitt strenge system med obligatorisk søppelsortering. Systemet innebærer at husholdninger og bedrifter må sortere avfall etter type, og at det er strenge regler for hvordan avfallet skal kastes.

I enkelte regioner i Italia kan det være forskjellige regler og krav for søppelsortering, så det er viktig å sjekke hva som gjelder der man befinner seg. I noen områder kan det være enkelt å kaste avfall, mens i andre områder kan det være komplisert og kreve at man sorterer avfallet i mange forskjellige fraksjoner.

Sorter ditt avfall: Offentlige steder og de fleste hoteller har tilrettelagt sorteringssystem for gjestene med respektive beholdere. Vi oppfordrer deg til å respektere dette.