Bevar det genuine i Portugal! Veiledning for bærekraftige reiser.

Hva du kan gjøre for å bevare natur- og kulturarven i Portugal?

Bærekraftsmerke, grønt blad.Kulturkikker og oppførselsnormer. Hva bør jeg gjøre og hva bør jeg ikke?

Til tross for masseturisme de siste årene, beholder fortsatt Portugal sitt tradisjonelle, noe konservative preg når det gjelder væremåten.

 • Portugal er fortsatt et relativt konservativt land når det gjelder kleskoden, og det er vanlig å kle seg pent og ryddig. Unngå for eksempel å gå i shorts og t-skjorte på restauranter eller andre formelle steder.
 • Eldre mennesker er høyt respektert i portugisisk kultur, og det er vanlig å vise høflighet og respekt når man omgås eldre. Gi for eksempel setet ditt til en eldre person på bussen eller toget.
 • Portugisere setter pris på høflighet og respekt. Det er vanlig å hilse når man går inn i et rom eller møter noen for første gang.
 • Portugal har en historie med politisk uro og religiøse konflikter, så det er best å være forsiktig når man diskuterer politikk eller religion med portugisere. Vær respektfull og unngå å bringe opp kontroversielle temaer med mindre du kjenner personen godt.
 • Portugisere har en avslappet forhold til tid, og det kan være vanlig å være litt forsinket eller å komme sent til avtaler. Det betyr imidlertid ikke at det er greit å være mye forsinket, så prøv å være punktlig og vis respekt for andres tid.

 

 • Må jeg gi tips i Portugal? Ja, det er vanlig å legge igjen tips på restauranter og hoteller i Portugal, men det er ikke på samme nivå som i noen andre land.
  På restauranter kan det være vanlig å legge igjen rundt 5-10% av regningen som tips, avhengig av servicen og kvaliteten på maten.
  Noen restauranter legger også til et "servicetillegg" på regningen, spesielt for større grupper, men dette går vanligvis ikke direkte til servitøren.
  Hvis du vil legge igjen tips, kan du legge litt ekstra kontanter på bordet eller runde opp beløpet på regningen når du betaler.
  På hoteller kan det også være vanlig å legge igjen tips til rengjøringspersonalet og portvaktene, spesielt hvis de har gitt god service under oppholdet ditt. Det er vanlig å legge igjen rundt 1-2 euro per dag til rengjøringspersonalet og et lignende beløp til portvakten hvis de har hjulpet deg med bagasjen din.

 

Portugal. Azeitao. Tradisjonelle osten Azeitao og moscatel fra Setúbal
Portugal. Azeitao. Tradisjonelle osten Azeitao og moscatel fra Setúbal

Bærekraftsmerke, grønt blad.Mat og vintradisjoner i Portugal

Portugisisk mat er kjent for å være variert og veldig god.

Portugisere spiser har vanligvis senere middag og spiser sjelden før kl. 20. Det kan være utfordrende å finne åpne restauranter mellom kl. 16-20, særlig i små steder. Det er lurt å ta hensyn til dette når du er på tur i Portugal.

Vi i Art Travel inkluderer alltid måltider med lokale spesialiteter i våre turer.

Noen tips til deg som reiser til Portugal på egenhånd:

 • Lær om gastronomiske tradisjonen og smak på de viktigste matretter i den regionen du er i.
 • Det er verdt å ta en tur innom lokale matmarkeder for å oppleve et mangfold av gode, ferske matvarer.
 • Portugal har ikke tapas tradisjonen, men det er vanlig å spise små mellomretter med typiske salgados (kan sammenliknes med små piroger), pastel de bacalau (klippfisk- og potetkake) eller bifanha (smørbrød med svinefilet)
 • Supper er viktig del av gastronomien, bl.a. den typiske caldo verde (grønkålsuppe) og mange andre.
 • Norsk klipptorsk - bacalau - er den ultimate delen av portugisisk kjøkken. Det sies at enhver god portugisisk kone skal kunne lage bacalau på 360 ulike måter, slik at det blir en ny bacalau-rett for hver dag i året.
 • Ikke glem sardiner, atlanterhavsfisk og sjømat, gjerne med en god hvitvin til.
 • Også den brasilianske kjøkkenet er gjenspeilet i portugisiske mattradisjoner, smak gjerne på feijoada (typisk grytterett) eller picanha (kjøtt)
 • Rikt utvalg av spekeskinker, typiske små oster med ulik melkesammensetning og modningsgraden, olivenolje og selvsagt de gode portugisiske viner  "grønne" viner (vinho verde) og ikke minst portvin. Alt dette er et «must» å smake på uavhengig av hvor i Portugal du er i.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bærekraftig shopping i Portugal

Vår beste råd - ikke kjøp ting du ikke trenger! Når dette er sagt, er det mange fristelser for shoppingglade i Portugal, også utenom de store internasjonale varemerker og kjedebutikker. Ta gjerne en tur innom små lokale butikker! Det er mange spennende lokalproduserte varer og varemerker i Portugal.

Hva er det kjekt å kjøpe i Portugal?

 • Sko og klær. Det er mange gode portugisiske kvalitetssko! Merker som Fly of London, Lemon Jelly, portugisiske skobutikk-kjeder Calçado Guimaraes og Seaside, som selger lokalproduserte sko. Klesmerker som Salsa Jeans og Ana Sousa.
 • Vesker.  Bl.a. skinnvesker Cavalinho og spennende vesker laget av kork.
 • Kosmetikk basert på naturlige ingredienser som olivenolje, lavendel og sitrusfrukter. Merker som Sweetcare og mange andre med er bredt utvalg av parfymer, såper og kremer som er verdt å prøve.
 • Keramikk og håndverk, fargerik keramikk og kunstfliser, smykker og artikler laget av kork.

Hva må man ikke kjøpe?

 • Varer som er laget av truede eller beskyttede dyrearter.
 • Unngå å kjøpe billige plastikksuvenirer, masseproduserte i Kina og andre land med tvilsomme arbeidsvilkår.
 • Det er også ulovlig å ta ut av landet kulturgjenstander og kunstverk som har historisk eller kunstnerisk verdi.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av kulturarven

Det er fortsatt mange genuine, småsteder i Portugal, som vi ofte besøker på våre reiser. Her kommer vi i nærkontakt både med lokalbefolkningen og uberørte historiske kulturminner. Det er veldig viktig at våre fotavtrykk som endrer det autentiske lokalmiljøet:

 • Vis respekt og hensyn, særlig ved besøk på autentiske historiske steder der reglene ikke er fastsatt og historiske monumenter ikke er like godt beskyttet som museer i storbyene.
 • Det kan være fristende å ta med seg en liten en stein eller et gjenstand som suvenir fra et historisk sted. På sikt kan dette føre til ødeleggelse av hele kulturminnet.
 • Det er også mange borger, ruiner og historiske monumenter som det kan være fristende å klatre på. Dette kan dog føre til skade på bygningen, og strukturen kan ikke minst være utrygg med tanke på din egen sikkerhet.
Portugal. Obidos. Oversikt over landsbyen med godt bevarte bymuren og borgen.
Portugal. Obidos. Oversikt over landsbyen med godt bevarte bymuren og borgen.

Bærekraftsmerke, grønt blad.Bevaring av natur og miljø

Vannressurser i Portugal

Portugal er avhengig av regnet for å fylle reservoarene som leverer vann til husholdninger og næringsliv. På grunn av klimaendringene og tørkeperioder, er det økende etterspørsel etter vann. Portugal har innført en del vannrestriksjoner i enkelte områder, bl.a. Algarve.

Vis hensyn: ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene, og rapporter eventuelle lekkasjer til hotellet. Husk også at tøyvask medfører enormt vannforbruk og miljøbelastning. Unngå unødvendig skift av håndklær etc.

 

Strøm i Portugal

Portugal har en økende andel av grønn strømproduksjon i sin energimiks. Ifølge statistikk fra Eurostat var 55,2% av den elektriske energien som ble produsert i Portugal i 2019 fra fornybare energikilder som vindkraft, solenergi og vannkraft.

Portugal har også gjort store investeringer i vindkraft og har en av de høyeste vindkraftandelene i Europa. Det er også en rekke solenergianlegg rundt om i landet, spesielt i de sørlige områdene med mye sol.

Vær bevist på bruk av strøm, varme og aircondition, husk at også tøyvask på hotellet og daglig støvsuging av rommene bruker mye strøm.

 

Avfallssortering 

Portugal en streng avfallshåndteringspolitikk, og det er etablert et omfattende system for innsamling og gjenvinning av avfall. Det er vanlig å sortere avfall i ulike kategorier. I Lisboa-området sorterer man i separate beholdere papir, glass, plast og metall.

Sorter ditt avfall: Offentlige steder og de fleste hoteller har tilrettelagt sorteringssystem for gjestene med respektive beholdere. Vi oppfordrer deg til å respektere dette.