Bolivia. En tur til Las Yungas fra La Paz må oppleves!

Fra La Paz til Las Yungas – fra evig vinter til evig sommer, kun på et par timer!

Turen til Las Yungas går gjennom et variert landskap som stadig forandres. Fra snøkledde Andes-topper til grønne, frodige daler i Las Yungas. Vi tar av vinterjakken underveis, og alt skjer kun på drøye par timer.

I Las Yungas dyrkes det både coca og kaffe, bananer og mango, appelsiner og klementiner. Fargerike papegøyer flyr rundt i det fri og små, søte aper bor i skogen.

Det grønne landskapet i Las Yungas. Foto
Det grønne landskapet i Las Yungas. Foto: MariaV ©

Avreise fra La Paz

Vi måtte våkne opp tidlig denne dagen. Vanskelig for et b-menneske som meg, men denne gangen gikk det nærmest smertefritt. Tidsforskjellen jobbet nemlig i vår favør denne gangen – vi var trøtte tidlig om kvelden, men våkne og opplagte fra morgen av de første dagene vi var i Bolivia. 

Jeg har aldri vært i Las Yungas, men jeg har alltid hørt min mann fortelle hvordan han reiste dit som barn. Familier fra La Paz har nemlig denne luksusmuligheten – å komme seg vekk fra kulden i La Paz til dette varme, grønne, subtropiske strøket. Kun et par timer og du kan skifte vinterjakke til shorts – en artig opplevelse!

Nå skal vår lille familie, Tomas, meg og Julio, på tur til Las Yungas. Vi gleder oss! Julio til å se igjen steder han husker fra barndommen, Tomas vil gjerne se aper og papegøyer. Jeg er nysgjerrig på alt, og ikke minst de omstridte coca-plantasjene som det finnes så mange av i Las Yungas. 

Bolivia. Lamaflokk i Altiplano. Foto
Bolivia. Lamaflokk i Altiplano. Foto: MariaV ©

Fjellpasset La Cumbre – veiens høyeste punkt

Vi merker morgenkulden i La Paz til tross for de tykke, norske vinterjakkene våre. Og vi vet at det blir enda kaldere på den første veistrekning mens vi kjører oppover til fjellpasset La Cumbre.

Bolivia, fjellpasset La Cumbre på veien fra La Paz til Las Yungas. Foto
Bolivia. Fjellpasset La Cumbre (4 670 m.o.h.) på veien fra La Paz til Las Yungas. Foto: MariaV ©

Dette er det høyeste punktet på dagens rute – 4.670 m.o.h. En stor Kristus figur reiser seg over fjelltoppen. Vi går en tur oppover fjellet. Fra høyden ser vi en innsjø omringet av det flate og bære landskapet med snøkledde fjelltopp i bakgrunnen. Luften er kald og tynn.

Vi ser oss rundt. Blikket faller på aske etter et lite bål. La Cumbre er nemlig et typisk sted for challa – et eldgammelt ritual til hyllest for moder jord Pachamama. Den gjennomføres ved mange ulike anledninger, bl.a. for å få vesignelse i veien. Man tar med seg offergaver som selges bl.a. på Heksemarkedet i La Paz, og brenner dem på bålet. Det er også nødvendig å ha med seg drikke for å utbringe en skål for Pachamama. Før man drikker selv skal man tømme litt av det som er i glasset ned i jorden.

Dødens vei – El camino de la muerte

Det er ikke uvanlig å be om Pachamamas velsignelse i denne veien. Et lite stykke fra La Cumbra begynner nemlig den gamle fjellveien til Las Yungas. Den er kjent som en av Bolivias farligste veier og den blir derfor kalt El Camino de la muerte – Dødens vei.

Bolivia. Gamleveien til Las Yungas. El Camino de la muerte. Foto
Bolivia. Gamleveien til Las Yungas. El Camino de la muerte. Foto: Wikipedia (Public domain)
Bolivia. En syklist på den gamleveien fra La Paz til Las Yungas, El Camino de la muerte som er populær for syklister. Foto
Bolivia. Gamleveien fra La Paz til Las Yungas. El Camino de la muerte. I dag brukes denne veien for det meste som sykkelvei. Foto: Wikipedia (Public domain)
Bolivia. Syklister ved en bratt veikant på gamleveien fra La Paz til Las Yungas. Foto
Bolivia. Syklister ved en bratt veikant på gamleveien fra La Paz til Las Yungas. Foto: Wikipwdia. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

I dag brukes den stort sett som sykkelvei for eventyrlystne syklister. Veien er riktignok smal og svingete og det finnes ingen rekkverk langs den bratte kanten, men utsikten er spektakulær og opplevelsen er uforglemmelig. Derfor har denne veien blitt en populær turistattraksjon og en av de mest spennende sykkelrutene.

Litt artig er at denne 64 km lange veien har venstrekjøring mens det er høyrekjøring ellers i landet. Dette er for å gi sjåførene en bedre oversikt og kontroll. Veien er uten tvil farlig for kjøring, særlig i perioder med kraftige regn når leirete jord kan enkelt rase ned i juvet.

Bolivia. Stoppestedet El Pongo før avkjøring til gamleveien til Las Yungas, El Camino de la muerte. Foto
Bolivia. Stoppestedet El Pongo før avkjøring til gamleveien til Las Yungas, El Camino de la muerte. Foto: MariaV ©
Bolivia. Veien fra La Paz til Las Yungas. Buss med last av sykler på vei til den gamleveien El Camino de la muerte. Foto
Bolivia. Veien fra La Paz til Las Yungas. Buss med last av sykler på vei til den gamleveien El Camino de la muerte. Foto: MariaV ©

Vi stopper ved en veiskille. Rundt er det boder som selger litt forskjellig, for det meste mat og drikke. Det er noen små, provisoriske spisesteder med plaststoler og bord, og en liten bensinstasjon.

Her samles sykkelturistene som har nok adrenalin til å begi seg inn i «Dødens vei», og vanlige turister som skal bare ta bilder av veiskiltet.

Bolivia, skilt ved avkjøring til den gamle veien fra La Paz til Las Yungas, El Camino de la muerte. Foto
Bolivia, skilt ved avkjøring til den gamle veien fra La Paz til Las Yungas, El Camino de la muerte. Foto: MariaV ©

Nedfarten til Las Yungas

Vi fortsetter nedfarten på den trygge, nye veien. Landskapet har allerede endret seg på de få kilometer vi hadde passert fra La Cumbre. Plutselig begynner vi å se vegetasjon, og det blir grønnere og grønnere i det vi kjører. Dype farger, den varme, fuktige luften og fortsatt enorme, men denne gangen grønne skogkledde fjell omringer oss fra alle kanter.

Høydeforskjellen mellom La Cumbre og byen Coroico, som er vårt reisemål denne dagen, er ca. 3500 meter. Vi kjører gjennom ulike klimatiske soner og ender ved subtropiske regnskog.

Bolivia, Las Yngas. Landskap med skogkledde fjell. Foto
Grønt og frodig fjellandskap på veien fra La Paz til Las Yungas. Foto: AdobeStock ©

Hva er La Yungas?

Las Yungas er et subtropisk område med skogkledde fjell og et elvesystem som inkluderer biflodene til Amazonas. Høyden varierer fra 3000 til 300 m.o.h. I de laveste områdene kan man oppleve den tropiske, amazoniske regnskogen med rik plante- og dyreliv.

Området er veldig stort, det strekker seg fra den nordlige delen av Peru og går gjennom Bolivia til Argentina.

Det finnes flere småbyer i Las Yungas. Vi skal besøke Coroico som ligger nærmest La Paz, og som som kan besøkes fra La Paz og som har alltid vært et populært feriested for bolivianere og et spennende utfluktsmål for turister.

Bolivia, Las Yungas, landskap ved Coroico. Foto
Bolivia, Las Yungas, landskap ved byen Coroico. Foto: MariaV ©

Coroico

Framme i Coroico kan vi legge igjen vintertøy i bilen. Blå himmel og sol (på med solkrem!), deilig!  

Coroico er en liten by, snarere en landsby. Et typisk torg med kirken, kommunehuset noen få restauranter og barer, og noen sidegater.

Hva kan man gjøre i Coroico? Hvorfor kommer man hit?

For å få litt oksygen og varme! – Dette er det første jeg kommer på.

Jo, Coroico er et feriested. Vakkert landskap og behagelig klima tiltrekker både folk fra La Paz og turister. For turister er dette et perfekt sted for å ta en pause fra kulturopplevelser og sightseeing. Her kan man ta seg en dukkert og slappe av ved hotellets badebasseng, nyte utsikten og fordøye alle nye inntrykk.

Las Yungas, Coroico. Badebasseng med flott landskap i bakgrunn. Foto
Coroico – ta gjerne en dukkert, slapp av og nytt utsikten! Foto: MariaV ©

Infrastrukturen i Coroico er bra, etter forholdene. Det finnes flere hoteller og hotellrestauranter der det er trygt å spise. Etter uheldige erfaringer med mageproblemer tar vi ikke lenger noe sjanser. Det samme anbefaler vi til våre gjester.

Denne gangen ble det lunsj på Hotel Gloria. Dette er nok et av de eldste hotellene i Coroico. Vakker bygning midt i det grønne landskapet. Ser vidunderlig ut på bildene! Bygget har riktignok enorm potensial, men det må tas hånd om vedlikehold og oppussing. Interiøret har heller ingen brydd seg om. For et flott hotell dette kunne ha vært! Om vi bare hadde noen millioner å investere, men her trenges det nok ganske mange..

På hotellterrassen har vi endelig fått sett en flokk med fargerike papegøyer. Så høylytte de var! De satte de seg på terrassens rekkverk, men ble fort jaget bort av en servitør. Heldigvis flydde de ikke helt bort, men forflyttet seg til et nærmeste tre, så vi kunne observere dem og nyte opplevelsen av å se ville papegøyer ute i det fri. Dette var uten tvil dagens store høydepunkt!

Papegøyer i frie omgivelser i Las Yungas. Foto
Papegøyer i frie omgivelser i Las Yungas. Foto: AdobeStock ©

Coca-plantasjer i Coroico

Etter lunsj dro vi på letting etter coca-plantasjene. Det var mye lettere å finne dem enn vi trodde. De ligger på utkanten av landsbyen mange steder. Om man vet hvordan coca-planten ser ut, får man øye på den veldig fort.

Coca som dyrkes i Coroico og Las Yungas brukes til å produsere coca-te. Dette er uerstattelig drikke i Bolivia og Peru. Det selges på alle supermarkeder, akkurat som vanlige teposer. Tørkede coca-blader selges også på de lokale markedene. Disse bladene blir ofte brukt til tygging. Dette kan kanskje sammenliknes med snus, samtidig som coca-bladene gir tilførsel av energi og ernæring.

Coca-plantasjer utenfor Coroico i Las Yungas
Coca-plantasjer utenfor Coroici i Las Yungas. Foto: MariaV ©
Coca-planten. Foto
Coca-planten. Foto: MariaV ©
Coca-blader. Foto
Coca-blader. Foto: AdobeStock

Coca-plantasjene vekker alltid stor interesse blant turistene. Som kjent, er dette råstoffet til kokain. Men, veien fra coca til kokain er veldig lang og innviklet.

Fra gammelt av har coca-planten vært både viktig og hellig for folk i Andesfjellene. Den ble alltid brukt som medisin, men den er også viktig for ulike ritualer.

Tilbake til La Paz

Veien tilbake skal være like lang, men det går mye bedre enn vi hadde trodd. Etter den inntrykksfulle dagen sovner vi så snart vi setter oss i bilen, og når vi våkner, så er vi allerede i La Paz.

Maria, daglig leder i Art Travel. Foto

Skrevet av Maria Verkhovskaya
Grunder og daglig leder i Art Travel AS

Bestill vår reisepakke til La Paz og besøk Las Yungas!

Innspirasjon fra Kulturbloggen