Julekrybbe fra Santa Cruz-klosteret i Portugal

Santa Cruz-klosteret

Det nærmer seg jul. Hvert år velger vi et julemotiv fra en av våre destinasjoner. Julemotivet vårt i 2017 var julekrybben fra Santa Cruz-klosteret. Dette er et av de minste og enkleste klostre i Portugal. Det ligger midt i en skog der munkene plantet eksotiske trær som portugisiske oppdagerne tok med seg fra den nye verden. Biskopen av Coimbra gav dette området til karmelittmunkene i 1628. Her i skogen fant de sitt hellige tilfluktssted  o bos sacrum der kunne leve sitt liv som eremitter.

Santa Cruz-klosteret i Portugal. Klostergangen. Foto
Santa Cruz-klosteret i Portugal. Klostergangen. Foto: MariaV ©

Den lille kirken ble viet til Santa Cruz (det hellige korset) i 1639. Klosteret ble verken utvidet eller ombygget i ettertiden. Klosteret ble nedlagt i 1834.

Klostergangen med kirken i midten og celledørene er det eneste som gjenstår i dag. Det storslagne og fantasifulle Bussaco-slottet ble bygget rundt klosteret i begynnelsen av 1900-tallet.

Julekrybben

I den lille kirken finner vi en vidunderlig julekrybbe. Hvem som hadde laget den er ukjent. Mest sannsynlig, ble den laget på 1600-tallet da klosteret ble etablert.

Den ukjente kunstneren bruker stein, kork og tre til å bygge en verden befolket av mange små, uttrykksfulle figurer. Hvis vi ser nøye og studerer alle detaljene vil vi oppdage flere spennende og forundrende elementer som ikke har noe tilknytting til jul. Vi ser, for eksempel, Judit med sverd og hode til Holofernes i hånden.

I nedre hjørnet finner vi en gigantisk snegle. Hva ønsket kunstneren å si forblir ukjent, og det åpner rom for fantasien. Kanskje julen er tiden da rettferdigheten seirer og mirakler blir mulige?

Julekrybben i Santa Cruz-klosteret i Portugal. Gjetere kommer med gaver til Jesu-barnet. Foto
Julekrybbe i Santa Cruz-klosteret i Portugal. Foto: MariaV ©
Julekrybben i Santa cruz-klostret i Portugal. Judit holder hodet av Holofernes. Foto
Santa Cruz-klosteret i Portugal. Detalj. Judit holder hodet til Holofernes (Det gamle testamentet). Foto: MariaV ©
Santa Cruz-klosteret i Portugal. Julekrybben, Detalj med gjetere og en gigantisk snegle. Foto
Santa Cruz-klosteret i Portugal. Detalj med gjetere og en gigantisk snegle. Foto: MariaV ©
Julekrybben i Santa Cruz-klosteret i Portugal. Detalj. Flukten til Egypt. Foto
Santa Cruz-klosteret i Portugal. Sidedetalj. Flukten til Egypt. Foto: MariaV ©

Legg igjen en kommentar

Innspirasjon fra Kulturbloggen