Toledo – en reise tilbake til middelalderen

Dette er en oppdatert versjon av artikkelen om Toledo som jeg skrev for reisemagasinet PÅ TUR tilbake i 2006. Toledo har stått nærmest uforandret gjennom århundrene, og artikkelen blir også nærmest uforandret.

Skrevet av Maria Verkhovskaya

Spania. Toledo. Utsikt mot Toledo fra Tajo-elven. Brua San Martin og klosteret San Juan de los Reyes. Foto
Spania. Toledo. Utsikt mot Toledo fra Tajo-elven. Brua San Martin og klosteret San Juan de los Reyes.

Bli kjent med Toledo og få inspirasjon!

Hvis jeg måtte velge én by i Spania, eller i hele verden, ville jeg valgt Toledo. Det er noe ved denne byen som fascinerte meg fra første stund, noe som berørte meg, som om det var fjerne minner fra et tidligere liv.

Toledo ligger bare en time fra Madrid, og de fleste turister kommer dit på dagsturer. Hva kan man oppleve på noen timer? Et lynraskt besøk i katedralen og synagogen? Kanskje et kort glimt av El Grecos mesterverk? En kjapp tur innom noen butikker, og tilbake til bussen i full fart? Men selv en kort tur gjør stort inntrykk på de reisende, og de fleste forlater byen med et ønske om å komme tilbake.

Toledo er en by med en lang, myteomspunnen historie, en by med unik sjarm. For å bli kjent med den er det ikke nok å være der noen timer. Du bør bruke minst to-tre dager, og helst en uke, for å oppleve byens unike mystikk og personlighet.

Alt fantasien vil, er mulig i den oldgamle Toledo – du kan vende tilbake i tid og kjenne stemningen fra middelalderen, du kan lytte til elven Tajo og høre fjerne ekkoer fra fortiden. Du kan puste inn den tørre varme luften som inspirerte El Greco, og gå på samme brostein som Cervantes. Du kan se hvordan tidens gang gjemmer bort sporene fra gamle sivilisasjoner og hvordan de nye kulturene vokser frem.

Hvor får du din inspirasjon? – Jeg henter min i Toledo.

Opplev Toledo sammen med oss 17. – 21. november 2024
Se programmet og meld deg på >

En oppdagelsesreise gjennom Toledos historie

Grunnlagt av romerne, gjort til hovedstad av vestgotiske konger, erobret av arabere og gjenerobret av kristne – byen med en tusenårig historie står fortsatt på en høyde omringet av Tajo-elven.

Ta en tur til Toledo! Gå forbi romerske ruiner og arabiske palasser, moskeer og synagoger, middelalderhus, kirker og klostre. Det er vanskelig å si hvor mye som har endret seg siden tiden da kristne, muslimer og jøder levde her i fred og toleranse. Vi kan fortsatt kjenne deres usynlige skygger og høre deres fjerne stemmer.

Spania. Toledo. Utsikt over byen. Foto
Spania. Toledo. Utsikt over byen. Foto: Pixabay

Et spektakulært syn åpner seg når vi ser Toledo fra andre siden av elven Tajo. Hele byen, omringet av muren, fremstår som om den var i miniatyr. Vi kan lett finne byens viktigste bygninger: Alcázar, som under maurernes styre var både festning og herskerresidens, katedralen med sitt høye gotiske klokketårn, og klosteret San Juan de los Reyes, bygget som begravelsessted for spanske konger. Og vi kan ikke minst nyte det pittoreske landskapet med vannmøller og romerske ruiner langs elven. Når vi ser byen på denne måten, er det åpenbart hvor gunstig byens beliggenheten er, beskyttet av Tajo på ene siden og den solide bymuren på den andre.

Selv om byen har vokst og den moderne utbyggelsen har forflyttet seg til den andre siden av Tajo, er fortsatt den gamlebyen ikke bare en turistattraksjon, men også et hjem til ca. 11 000 innbyggere – like mange som bodde der i middelalderen!

Hvis du ser på et kart over Toledo, er det lett å se hvor kaotisk og uregelmessig strukturen i byen er. Dette stammer fra arabernes tid. Trange og ofte blinde gater var en måte å beskytte byen på, slik at uønskede gjester skulle bli fanget i en uendelig gatelabyrint.

Før vi fikk Google Maps på mobilen, kunne vi selv oppleve hvordan byen forsvarte seg mot besøk utenfra. Det skulle ikke mye til for å gå seg vill i denne gatelabyrinten, gå rundt uten å være sikker på hvor du er, hvilken retning du går i, og hvordan du finner veien dit du skal.

Spania. Toledo. En gate i gamlebyen, dekket med et overbygg covertizo. Foto
Spania. Toledo. En gate i gamlebyen, dekket med et overbygg covertizo. Foto: Maria / Art Travel

Gjennom de smale gatene går vi til byens klosterdel. Her finner vi mange store og imponerende klostre som alle hadde stor betydning i sin tid, blant dem klosteret Santo Domingo el Antiguo, som inviterte El Greco til Toledo i 1576. I det samme klosteret ble han også begravet.

Tiden går og ingenting varer evig. Kirkens storhetstid er forbi, og i dag er det bare noen få nonner som holder liv i dette delvis forfalne klosteret.

Noen av gatene i denne bydelen er dekket over med covertizos, en konstruksjon over gaten mellom husene. I middelalderen var dette et forsøk på å forstørre husarealene. Byen holdt seg innenfor muren, og det var viktig å utnytte plassen så godt som mulig. Covertizos vi ser i Toledo i dag er relativt høye, og dette er ikke tilfeldig. Covertizos som ikke var høye nok til at en ridder til hest med lanse kunne passere under, ble revet ned på begynnelsen av 1500-tallet etter ordre fra dronning Juana la Loca (Johanna den vanvittige).

Denne historien minner oss om hennes tragiske skjebne. Juana La Loca var datteren til de katolske kongene Isabella av Castilla og Ferdinand av Aragon, og mor til Spanias mektigste keiser, Carlos I (Karl I av Spania og Karl V av Det tysk-romerske riket). Hun ble forrådt av sin mann, sin far og sin sønn, og innesperret i borgen i Tordesillas, der hun tilbrakte nærmere femti år av livet.

Historie under hvert hus

Vi går videre til San Miguel-området. Her besøker vi et privat hus. Langt nede i kjelleren finner vi lange undergrunnskorridorer. Bare deler av dem er gravd ut, og korridoren fortsetter videre inn i det ukjente. Var dette en slags katakombe der de kristne gjemte seg i romernes tid? Det finnes mange teorier, men ingen vet hva de ble brukt til eller hvem som lagde dem.

De som bor i de gamle husene i Toledo, har historie rett under gulvet. Om man skal grave ned, er det mulig å finne mye spennende.

Vi går videre til San Miguel-området. Her besøker vi et privat hus. Langt nede i kjelleren finner vi lange undergrunnskorridorer. Bare deler av dem er gravd ut, og korridoren fortsetter videre inn i det ukjente. Var dette en slags katakombe der de kristne gjemte seg i romernes tid? Det finnes mange teorier, men ingen vet hva de ble brukt til eller hvem som lagde dem.

De som bor i de gamle husene i Toledo, har historie rett under gulvet. Om man graver ned, er det mulig å finne mye spennende.

Vår gode venn Alfonso, som er genuint historieinteressert, tok på seg det eventyrlige oppdraget å finne ut hva som ligger under det gamle familiehuset han hadde arvet. Dette var et utfordrende prosjekt som tok flere år, men resultatet overgikk all forventning. Det ble oppdaget viktige funn og spor fra Toledos viktigste kulturer. Den eldste veggen var fra romernes tid, det ble funnet buer og fatima hånd fra den mauriske perioden. Det mest spennende funnet var dog et vestgotisk skattekammer, trolig fra 500-tallet. Kammeret er dekket med hvit kalkstein. Steinen er så gammel at det er umulig å fjerne den uten å ødelegge. Alfonso bestemte å la den stå, og hva som gjemmer seg bak denne steinen er fortsatt et mysterium.

– “Vi må ha noen mysterier i livet”, sier Alfonso.

Og jeg legger til – “Er du glad i gåter og mysterier, bør du ta en tur til Toledo!”.

"San Miguel-hulen" Et mystisk undergrunnskorridor under et privat hus i Toledo.
“San Miguel-hulen” Et mystisk undergrunnskorridor under et privat hus i Toledo. Foto: Maria / Art Travel
Historiske funn og skattekammer i huset til Alfonso i Toledo.
Historiske funn og skattekammer under huset til Alfonso i Toledo. Foto: Maria / Art Travel

Mer om Toledos mysterier kommer i neste blogg “Toledos myter og sagn”

Legg igjen en kommentar





Innspirasjon fra Kulturbloggen