Vinopplevelser i Portugal og den historiske vingården til José Maria Fonseca

Portugals viner

Jeg er ingen vinekspert, men en entusiast som setter pris på et glass god vin til maten og elsker å prøvesmake ulike vinvarianter for å finne mine favoritter. Jeg har arrangert mange vinturer rundt i Europa, og jeg er overbevist om at portugisiske viner tilbyr en uslåelig kombinasjon av smak og valuta for pengene. Til en rimelig pris får vi fantastiske smaker og kvalitetsviner til maten i Portugal.

Selv tapte jeg hjertet for Portugal mange år siden. Jeg har både reist mye rundt i landet og bodd der i perioder. Når vi lengter etter Portugal hjemme i Drammen, kjøper vi gjerne en flaske nostalgisk portugisisk vin på Vinmonopolet. Dessverre er utvalget der ikke så stort. Likevel finner vi alltid på hyllen Periquita Reserva fra José Maria da Fonseca.

Portugal. Azeitao. Fliser på fasaden til den historiske vingården Jose Maria Fonseca
Portugal. Azeitao. Fliser på fasaden til den historiske vingården Jose Maria Fonseca

Vingården til José Maria Fonseca – vintradisjon siden 1834

Periquita er en populær vin, både i Portugal og internasjonalt, men den nyere Reserva-versjonen produseres særlig for eksport til Norge og Sverige. Dette var noe jeg har lært da vi sist besøkte vingården til José Maria da Fonseca i den sjarmerende landsbyen Azeitão, kjent for sin karakteristiske ost.

På veien til Azeitão krysser vi den berømte broen 25. april over elven Tejo. Dette ikoniske landemerket i Lisboa er bygget etter samme design som Golden Gate Bridge i San Francisco. Når vi kommer over broen, forlater vi Lisboa og befinner oss i Setúbal-regionen, en av Portugals mest anerkjente vindistrikter, spesielt kjent for Moscatel de Setúbal.

Familiedrevet vinproduksjon

Selskapet ble grunnlagt i 1834 av José Maria da Fonseca, en mann med en lidenskap for vin og en visjon om å lage kvalitetsviner. Selskapet har vært drevet av samme familie gjennom syv generasjoner.

På våre turer besøker vi den historiske vingården med et flott herskapshus fra 1800-tallet, som har vært familiebolig helt til 1970s. Huset har en typisk portugisisk stil, vakre fliser og er omringen med en stor, velstelt hage.

Periquitas historiske suksess

Periquita er riktignok José Maria Fonsecas mest kjente vinmerke som ble til allerede i 1850. Vinen ble umiddelbar suksess og Periquita årgangen 1885 fikk gullmedaljer i utstillinger i Berlin og Barcelona.

Periquita blir tradisjonelt laget av druesorten Castelão. Den nyere varianten Periquita Reserva lages dog en blanding av Castelão, Touriga National og Touriga Franca. Kombinasjonen gir aroma med preg av røde og mørke bær og en fruktig smak med litt krydder og vanilje.

På gården kan vi besøke Periquita vinkjelleren, der tusenvis av liter vin er lagret i store tønner og eikefat, mange av dem er over 50 år gamle.

Portugal. Vinkjelleren i vingården til José Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Foto
Portugal. Vinkjelleren i vingården til José Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Foto: Maria/Art Travel
Portuga. Vingården til José Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Stua i herskapshuset. Foto
Portuga. Vingården til José Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Stua i herskapshuset. Foto: Maria/Art Travel
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão. En flaske Periquita fra 1880. Foto
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. En flaske Periquita-vin fra 1880. Foto: Maria/Art Travel

Moscatel de Setúbal

Setúbal er også kjent for en annen grue – moscatel. Vinmerke Moscatel de Setúbal ble introdusert av José Maria Fonseca i 1849. På lik linje med Periquite ble også denne vinen stor suksess med stor gullmedalje i verdensutstillingen i Paris.

Moscatel de Setúbal er en sterkvin som har noen fellestrekk med portvin og Madeira-vinene. Moscatel de Setúbal lagres i mange år og den endrer seg gradvis med alderen. Den friske og fruktige smaken av aprikos og appelsin utvikler seg til rikere noter av rosin, karamell og nøtter. Moscatel er perfekt til desserter eller som en avslutning på et godt måltid.

Kvalitetsmerke DOC Moscatel de Setúbal forutsetter at vinen fremstilles hovedsakelig av Moscatel de Alexandria eller Moscatel Roxo.

Besøk på vingården i Azeitão

Vingården i Azeitão er et idyllisk sted med stemningsfull hagen og vinkjellere. Vi besøker et par rom i herskapshuset og hører interessante historier om José Maria Fonsecas ikoniske viner. I vinkjellerne får vi artige fakta om vin, og husets skattekammer med imponerende vinsamling med årganger tilbake til 1900,

Her blir vi også fortalt om artige eksperimenter og historien om «vin på verdensomseilingen» og hvordan seilturen påvirket vinegenskapene da de kom hjem.

Vi vil selvsagt prøvesmake et utvalg av viner, kjenne selv på lukter og smaker og finne vår egen favoritt.

Vi besøker José Maria Fonseca på mange turer – opplev denne vingården sammen med oss!

Skrevet av Maria Verkhovskaya,
daglig leder i Art Travel,
reisedesigner guide og reiseleder

Se aktuelle reiser og opplev vinkulturen i Portugal sammen med oss! >

Portugal. Setubal-vingården til Jose Maria Fonseca. Herskapshuset og hagen. Foto
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Herskapshuset og hagen. Foto: Maria/Art Travel
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Fontene i hagen. Foto
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Fontene i hagen. Foto: Maria/Art Travel
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Hagen og blomstring om våren. Foto
Portugal. Vingården til Jose Maria Fonseca i Azeitão, Setúbal. Hagen og blomstring om våren. Foto: Maria/Art Travel

Innspirasjon fra Kulturbloggen