KunstQUIZ-svaret. Hvor er El Greco i “Begravelsen av grev Orgaz”?

Av Maria Verkhovskaya

Utfordringen i den forrige KunstQuizen var å finne El Grecos selvportrett i hans ikoniske maleri “Begravelsen av grav Orgaz”, som han malte for Santo Tomé-kirken i Toledo mellom 1586-1588.

Klarte du å finne El Greco?


Det allment kjente svaret

Bildet er riktignok veldig komplekst, men svaret er egentlig relativt enkelt. Ifølge Wikipedia og kunsthistoriske bøker som beskriver verket, er det allment kjent at El Greco malte seg selv blant de sortkledde mennene i maleriets midterste del. Dette er Toledos overklasse fra tiden bildet ble malt, og mange av dem er gjenkjent og navngitt. El Greco skal være mannen som står rett over den hellige Esteban og ser rett på oss.

Er dette virkelig El Greco?

“Det er jo kjent at det er ham, så det må være ham.” Jeg fant ingen bedre forklaring enn denne. Det finnes sikkert studier bak denne hypotesen, men de er nok ikke så lett tilgjengelige som selve konklusjonen.

For meg kommer det umiddelbart noen uoverensstemmelser. Utseendet kan diskuteres. El Greco likte å male seg selv på sine malerier, og alle slike “selvportretter” har både likheter og forskjeller.

Det som er enda mer innviklet her, er plasseringen. El Greco, hvis det virkelig er ham, plasserer seg selv meget sentralt; ansiktet hans lyser opp og får en nokså dominerende plass i bildet. Skulle virkelig El Greco plassere seg selv i midten, blant Toledos overklasse? Hadde det vært godt mottatt av kirken og adelen? Og ikke minst av oppdragsgiveren, sognepresten Andrés Núñez, som ble plassert helt ytterst på bildet? Jeg tviler på at El Greco hadde så høy status at han kunne tillate seg dette.

El Grecos mesterverk (utsnitt) "Begravelsen av graven Orgaz"(1586–1586). Santo Tome kirken, Toledo Ansikt til mannen som anses å være El Greco selv.
“Begravelsen av graven Orgaz” (utsnitt). Mannen som anses å være El Greco selv.
El Greco. Apostlene Peter og Paulus. Malt 1587-1592. Eremitasjen. St. Petersburg. Ansiktet til Paulus, som anses å være selvportrett av El Greco.
El Greco. Apostlene Peter og Paulus. Malt 1587-1592. Eremitasjen. St. Petersburg. Paulus, som anses å være selvportrett av El Greco.
"Begravelsen av graven Orgaz" (utsnitt). En annen versjon av hvem som er El Greco.
“Begravelsen av graven Orgaz” (utsnitt). En annen versjon av hvem som er El Greco.

En annen tolkning

På min siste reise til Toledo nå i mai, snakket vi om en annen versjon. Etter denne versjonen er El Greco den mannen som står bak til høyre står i andre rad til høyre og ser på Alonso de Covarrubias, en kjent arkitekt som også var El Grecos gode venn. Presentasjonen av El Greco på dette bildet

Versjonen bygger både på plasseringen på bildet og ikke minst likheten med El Grecos antatte selvportretter fra omtrent samme periode, bl.a. fra maleriet “Apostlene Peter og Paulus”, malt 1587-1592, der Paulus anses å være El Grecos selvportrett.

Hva synes du? Hvem er El Greco? – Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.


Finn ut mer!

Vi kommer til å snakke med om tema på turen til Toledo 17. – 21. november 2024. Se programmet og meld deg på!

Legg igjen en kommentar

Innspirasjon fra Kulturbloggen